Pospravljamo po shrambi
Pospravljamo po shrambi
Namočene hruške 10 minut kuhamo, da se zmehčajo, nato jih odcedimo in stresemo v mešalnik. Dodamo v rumu namočene rozine, čežano in vse sesekljamo v pire, nato vmešamo drobtine, orehe, vaniljo in limono. Moko s soljo in oljem poparimo s kropom, nato oblikujemo testo. Pustimo, da se ohladi. Preverimo nadev – naj bo tako gost, da ga z lahkoto zajemamo in nam ne spolzi z žlice, sicer dodamo še čežano ali drobtine.
Testo razvaljamo na 2 mm debelo, izrežemo kroge, jih nekoliko sploščimo, na vsakega damo za veliko žlico nadeva, robova stisnemo skupaj in s prsti oblikujemo valove. Krafe kuhamo v slanem kropu, ki rahlo brbota, okoli 5 minut. Ponudimo zabeljene z maslom in potresene s cimetom.
Skutna pita z marmelado
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Na hitro sestavimo krhko testo in ga enakomerno debelo potlačimo v pravokoten model, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Posebej sestavimo skutno zmes in jo vlijemo na testo. Nazadnje sem in tja naložimo marmelado ter jo z nožem križem kražem razpotegnemo po skutni zmesi, da dobimo marmornat vzorec. Model porinemo v segreto pečico za 50 minut. Ohladimo do mlačnega in narežemo na kose.