Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslednji Jud v Afganistanu želi ostati v Kabulu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 08. 2021 / 11:04
Oznake: Religija, Svet, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 11:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslednji Jud v Afganistanu želi ostati v Kabulu
62-letni trgovec z diamanti in preprogami se je rodil v afganistanskem mestu Herat, večino svojega življenja pa je preživel v Kabulu FOTO: Ismatullah Noor/blogs.timesofisrael.com

Poslednji Jud v Afganistanu želi ostati v Kabulu

62-letni Zablon Simintov, domnevno zadnji v Afganistanu živeči Jud, želi ostati v Kabulu tudi po vnovičnem prevzemu oblasti s strani tamkajšnjih talibanov.

»Svoje domovine ne bom nikoli zapustil. Če bi odšel še jaz, ne bi bilo nikogar, ki bi skrbel za sinagogo,« je Simintov po navedbah avstrijskega Kathpressa izjavil v pogovoru za izraelske medije.

Zablon Simintov je v letošnjem marcu napovedal, da bo po pomembnih judovskih praznikih v mesecu septembru zapustil Afganistan. Kot je pojasnil v pogovoru za medije, je zdaj imel možnost, da odpotuje v Združene države Amerike, vendar se je temu odpovedal.

Svoje domovine ne bom nikoli zapustil. Če bi odšel še jaz, ne bi bilo nikogar, ki bi skrbel za sinagogo.

V preteklosti so ga talibani večkrat poskušali spreobrniti v islam, štirikrat je bil v zaporu, je pojasnil Simintov, za katerega po navedbah medijev trenutno ni znano, kje se zadržuje. 62-letni trgovec z diamanti in preprogami se je rodil v afganistanskem mestu Herat, večino svojega življenja pa je preživel v Kabulu. Njegova žena, Judinja iz Tadžikistana, in njuni obe hčeri od leta 1998 živijo v Izraelu. V pogovoru za medije leta 2007 je Simintov odločno zatrdil, da se sam nikoli ne bo preselil v Izrael.

Talibani zatrjujejo, da Simintovu v Afganistanu ne grozi nobena nevarnost.

Tiskovni predstavnik talibanov, Suhail Shaheen, je po navedbah časnika Times of Israel izjavil, da Simintovu v Afganistanu ne grozi nobena nevarnost. Po njegovih besedah manjšinam ne bodo škodovali, lahko bodo udejanjale svojo vero.

Na začetku 20. stoletja je po nekaterih ocenah v Afganistanu živelo okoli 40.000 Judov. Z ustanovitvijo Izraela leta 1948 je večina državo zapustila. Skoraj vsi od preostalih okoli 300 Judov so se po sovjetskem posredovanju leta 1969 izselili iz Afganistana.

Kupi v trgovini

Veliko partnerstvo
Duhovna rast
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh