Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslani

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 16. 07. 2024 / 15:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2024 / 15:24
Poslani
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Poslani

Prejšnjo nedeljo smo v evangeliju brali o tem, kako je Jezus poslal apostole po dva in dva. Imeli so dve nalogi: ozdravljati in oznanjati evangelij spreobrnjenja. Kot Jezusovi učenci smo vsi misijonarji, saj smo vsi poslani. Beseda »missio« v latinščini pomeni poslanstvo, podobno kot beseda »apostol« v grščini pomeni odposlanca.

Kam nas Jezus pošilja in h komu? Najbrž je načinov toliko, kot je ljudi. Poslani smo k ljudem, ki jih srečujemo, že v družini, med prijatelji, v službi …
Med nami pa so tudi tisti, ki imajo drugačen klic, ki jih vodi daleč od doma.

Nekateri slovenski misijonarji, kot so Friderik Baraga, Ignacij Knoblehar ali Ferdinand Avguštin Hallerstein, so se vpisali v zgodovino. Toda ob njih stoji manj odmevna, a preštevilna množica Slovencev, ki so v preteklosti in danes odhajali po vsem svetu, da bi ozdravljali (tako na fizični, materialni, kot tudi na kulturni in duhovni ravni) ter oznanjali evangelij.

Naša podoba o misijonih je pogosto še zelo romantična. Realnost, o kateri pričujejo naši misijonarji, je drugačna, življenjska, včasih trda ali celo kruta. A tudi polna nesebičnosti, skupnosti, spreobrnjenja in vere.

Po drugi strani, kot poudarja naš sogovornik Stane Kerin, nas tudi ne sme zavesti statistika, ki kaže na porast krščanstva na globalnem jugu. V...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh