Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslanci zavrnili predlog novele zakona o vrtcih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 03. 2021 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2021 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslanci zavrnili predlog novele zakona o vrtcih

Poslanci zavrnili predlog novele zakona o vrtcih

Za predlog novele je glasovalo 40 poslancev, proti jih je bilo 45.

»83 vrtcev, vključenih v Združenje zasebnih vrtcev Slovenije, se veseli, da jutri nadaljujemo delo v normalnih pogojih in da nudimo varnost okoli 4000 otrokom iz vse Slovenije in več kot 500 zaposlenim.« FOTO: Tatjana Splichal



Poslanci državnega zbora so v okviru 67. izredne seje, ki se je začela v ponedeljek, 22. marca, zaključila pa včeraj popoldne, ob koncu razpravljali tudi o opozicijskem predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih, ki bi s spremembo 34. člena občinam omogočil zavrnitev sofinanciranja programa za otroke v zasebnih vrtcih brez koncesije in zaprtje teh vrtcev, če zasebnik ne bi imel vključenih za vsaj dva oddelka otrok.

Kot je v pogovoru za Družino pojasnil predstavnik Društva katoliških vrtcev Slovenije in Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Janez Snoj iz škofjeloškega vrtca Sončni žarek, bi sprejetje takšne spremembe pomenilo konec zasebnih in s tem tudi katoliških vrtcev v Sloveniji, obenem bi bile staršem, ki imajo otroke v zasebnih vrtcih, kršene že tako kratene pravice.


Predlog novele zakona o vrtcih ni dobil zadostne podpore. FOTO: zajem zaslona


Poslanci so na včerajšnjem glasovanju predlog novele zakona o vrtcih, ki bi bila po Snojevih besedah škodljiva, zavrnili. Podprlo jo je 40 poslancev opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB, novonastale poslanske skupine nepovezanih poslancev in dva poslanca DeSUS (Franc Jurša in Robert Polnar), proti pa so bili poslanci koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijske SNS, predstavnika manjšin in dva poslanca DeSUS (Ivan Hršak in Branko Simonovič).

»Še je upanje za Slovenijo! Hvala vsem poslancem, ki ste glasovali proti in s tem prispevali k pluralnosti predšolske vzgoje v Sloveniji, možnosti izbire staršev, pa tudi k preprečevanju elitizacije predšolske vzgoje. 83 vrtcev, vključenih v Združenje zasebnih vrtcev Slovenije, se veseli, da jutri nadaljujemo delo v normalnih pogojih in da nudimo varnost okoli 4000 otrokom iz vse Slovenije in več kot 500 zaposlenim,« so se na glasovanje odzvali v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh