Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslanci potrdili nedeljsko zaprtje trgovin

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 09. 2020 / 05:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2020 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslanci potrdili nedeljsko zaprtje trgovin

Poslanci potrdili nedeljsko zaprtje trgovin

S tem bo vendarle upoštevana tudi večinska volja ljudstva z referenduma iz leta 2003.

Foto: Tatjana Splichal



Sinoči so poslanci državnega zbora presegli ideološke razlike in z veliko večino sprejeli novelo zakona o trgovini, po kateri bodo morale trgovine – z izjemo prodajaln na bencinskih servisih, letališčih, mejnih prehodih, pristaniščih, železniških in avtobusnih postajališčih, v bolnišnicah ter drugih manjših prodajaln, če bodo v njih tedaj delali lastniki sami s pomočjo upokojencev, študentov in dijakov – ob nedeljah in praznikih zapreti vrata. Novelo je od 88 navzočih poslancev podprlo 72 z obeh ideoloških polov (Levica, SDS, NSi, SD, SAB, LMŠ in del DeSUS), nasprotovalo jih je 13, povečini iz SMC in SNS.

Verjetno bi bila novela sprejeta že pred poletnimi parlamentarnimi počitnicami, a to zaradi podpore koalicijskim amandmajem ni bilo mogoče. Novelo so tako poslanci podprli v tretji obravnavi na včerajšnji 20. redni seji, veljati bo začela 15 dni po objavi v uradnem listu. S tem bo vendarle upoštevana tudi volja ljudstva iz leta 2003, ko je dobrih 57 odstotkov volivcev na septembrskem referendumu podprlo prepoved nedeljskega obratovanja trgovin.



Noveli so najostreje nasprotovali v Trgovinski zbornici Slovenije, v kateri se spogledujejo tudi z možnostjo ustavne presoje. Po njihovem bi nedeljsko in praznično zaprtje prodajaln pomenilo upad prihodka in gospodarske aktivnosti, potrošnja pa je v teh negotovih časih ključna za doseganje gospodarske rasti. So pa sprejem novele večkrat javno in glasno podprli predstavniki krščanskih cerkva v Sloveniji, ki so v skupni javni izjavi izpostavili, da je nedelja brez potrošništva tudi pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja, epidemija pa da je dokazala, da lahko državljani vse nakupe opravimo med tednom.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh