Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo UNICEF-a pet let po tsunamiju

Objava: 23. 12. 2009 / 07:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo UNICEF-a pet let po tsunamiju

Rušilni tsunami je 26. decembra 2004 zahteval 230.000 življenj

UNICEF je pet let po tsunamiju, ki je 26. decembra 2004 zateval 230.000 življenj, uničil cele skupnosti, porušil hiše, šole, zdravstvene ustanove in številne druge objekte, podal celovito poročilo. Po podatkih UNICEF-a je mednarodna skupnost v petih letih prispevala 14 milijard, sam UNICEF pa 659 milijonov dolarjev pomoči, ki jih je ta ustanova zbrala v okviru svojih organizacij. S temi sredstvi so že zgradili vrsto novih in boljših zdravstvenih centrov, šol in vodovodnih sistemov. Izboljšali so varnost skupnosti, ki jih je tsunami najbolj prizadel, pomirili pa so tudi vrsto spopadov med etničnimi in drugimi skupinami ter na ta način najbolj zavarovali otroke.

Na ravni oboroženih spopadov je sprememba najbolj vidna v Indoneziji, kjer je mednarodna pomoč pospešila mirovna pogajanja med indonezijsko vlado in Free Aceh Movement, ki so se končala s podpisom mirovnega sporazuma avgusta 2005. Obnova dežele je vključila tako področja, ki jih je prizadel tsunami, kot tudi področja, ki so bila unčena med vojaškimi spopadi med vladnimi in uporniškimi silami. Ta strateška odločitev je utrdila mir v deželi, so UNICEF-ovo poročilo povzeli pri vatikanskem radiu.

Na Tajskem pa so po tsunamiju nastali razni programi za varnejše otroštvo. Leta 2007 so ustanovili Sistem varnosti otrok, ki je najprej zbral podatke o otrocih, ki so izgubili enega ali oba starša in so bili kakorkoli prizadeti ali ogroženi zaradi tsunamija. Program so leta 2007 izvedli v 27 okrožjih, naslednje leto še v 36 okrožjih, trenutno pa pripravljajo narodni program, ki bo zajel vso državo.

Na koncu pa poročilo UNICEF-a opiše nekaj dobrih izkušenj, ki so jih pridobili med izvajanjem obnove po tsunamiju. Vlade, mednarodne in nevladne organizacije denimo skupaj organizirajo in izvajajo pomoč in se tako izognejo podvajanju naporov. Razumeti je potrebno tudi pomen priprav vseh, ki se podajajo na prizadeta področja, saj bodo z učinkovitimi pripravami v podobnih primerih še učinkoviteje pomagali. To se je že pokazalo v Myanmaru leta 2008, ko so mednarodne dobrodelne organizacije zelo učinkovito priskočile na pomoč na področjih, ki jih je prizadel ciklon Mala.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh