Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porast števila okužb v domovih za starejše

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 11. 2020 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2020 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Porast števila okužb v domovih za starejše

Porast števila okužb v domovih za starejše

Minister Cigler Kralj je predstavil nekaj ukrepov, ki jih predvideva šesti protikoronski paket (VIDEO).

Minister Janez Cigler Kralj je predstavil ukrepe iz šestega protikoronskega paketa na področjih dela, družine in socialnih zadev. FOTO: Nebojša Tejić/STA



Na sredini popoldanski vladni novinarski konferenci je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj izpostavil porast števila okužb med zaposlenimi in stanovalci slovenskih domov za ostarele, žal pa se viša tudi število smrti za posledicami novega koronavirusa in pridruženih bolezni. Tudi zato je vlada v šestem protikoronskem paketu predvidela tudi ukrepe za okrepitev kadra v domovih starejših: spremenila je pogoje za zavrnitev zaposlitve na zavodu za zaposlovanje, odslej pa bodo do dodatkov za delo v rdeči ali sivi coni (30 % osnovne plače) zaposleni upravičeni ne glede na to, ali bo epidemija razglašena ali ne.

Aktivno okuženih 1551 stanovalcev in 718 zaposlenih

Kot je poudaril minister, je za razliko od prvega vala epidemije, ko se je kar 90 % domov za ostarele izognilo okužbam, zdaj povsem drugače, saj je več kot 80 % domov virus že prizadel, vendar ga z veliko požrtvovalnostjo zaposlenih in vzornim sodelovanjem s štabi civilne zaščite, epidemiologi in lokalnimi skupnostmi tudi dokaj dobro obvladajo. Razmere v domovih so zahtevne, ne pa neobvladljive, je zatrdil minister in dodal nekaj statističnih podatkov: med okrog 19.000 stanovalci domov starejših je 1551 aktivno okuženih, med 12.287 zaposlenimi pa 718. Med 40 umrlimi za koronavirusom v torek je bilo 6 stanovalcev domov, skupno med 645 doslej umrlimi pa 277 stanovalcev domov za ostarele (v bolnišnicah 136, v domovih 141).

Kako je v posameznih domovih za starejše?

V torek je bil največji skok novookuženih v domovih za starejše v Novem mestu (45 stanovalcev in 2 zaposlena), Novi Gorici (29 stanovalcev in 6 zaposlenih), Domžalah (20 stanovalcev in 8 zaposlenih), Preddvoru (18 stanovalcev in 3 zaposleni), mariborskem Domu pod gorco (12 stanovalcev in 4 zaposleni), Poljčanah (11 stanovalcev in 4 zaposleni), Gornjem Gradu (11 stanovalcev in 1 zaposlen) in Ilirski Bistrici (10 stanovalcev in 5 zaposlenih). V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je, kot je STA navedla besede ministra, okuženih 121 uporabnikov in 70 zaposlenih. Skupno je bilo v slovenskih domovih za starejše v torek na novo okuženih 229 stanovalcev in 65 zaposlenih.



Kaj predvideva šesti protikoronski paket?

Šesti protikoronski paket obenem predvideva podaljšanje subvencioniranj skrajšanega delovnega časa do 31. junija 2021, povišanje povračila nadomestila plače za čas čakanja na delo doma za do novembra oddane vloge (ukrep velja do 31. januarja 2021) in poenostavitev postopkov prijave dela na domu. Kot je pojasnil Cigler Kralj, predlog šestega paketa uvaja tudi bistvene spremembe pri zagotavljanju dodatnega kadra. Kdor bo sklenil pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zavoljo izvajanja ukrepov za zajezitev širjenja okužb, mu bo v tem času mirovala pravica do denarnega nadomestila za brezposelnost, znova pa ga bo prejemal po poteku pogodbe.

Odziven trg dela, skrb za starejše, pregleden socialni sistem

»V zadnjih dveh mesecih se je z dodatnimi kadri okrepilo 77 naših izvajalcev. Na novo zaposlenih je 118 ljudi, 114 se jih je vključilo prek javnih del, angažirali smo tudi študente in upokojence,« je pojasnil minister in izpostavil še, da so na ministrstvu pri pripravi ukrepov spet izhajali iz treh prioritet: odzivnega trga dela, skrbi za starejše in uporabniku prijaznega in preglednega socialnega sistema. Šesti paket namreč predvideva tudi enostavnejše vlaganje vlog za pridobivanje pravic iz javnih sredstev, pravico do nadomestila zaradi sobivanja starša z bolnim otrokom do 14. leta starosti v zdravstvenem domu in zagotovitev sredstev za brezplačen topel obrok učencev in dijakov, ki za to izpolnjujejo pogoje, med šolanjem od doma.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Na obisku pri družini ministra Janeza Ciglerja Kralja

Vlada ukrepe podaljšala za teden dni

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh