Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porast primerov mišje mrzlice

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 06. 2021 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2021 / 16:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Porast primerov mišje mrzlice

Porast primerov mišje mrzlice

Prvi primer te bolezni so pri nas zabeležili leta 1954.

Do včeraj je bilo potrjenih več kot 200 primerov okužb z mišjo mrzlico. FOTO: NIJZ

Obeta se rekordno leto

Kot pravi epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Eva Grilc, imamo z današnjim dnem več kot 200 prijav. »Zadnja žarišča so v okolici Idrije in Škofje Loke, povprečna starost bolnikov je približno 50 let pri ženskah, pri moških nekoliko manj. Zadnje tako imenovano mišje leto je bilo leto 2019, ko smo v celi sezoni zabeležili 252 primerov.« Glede na to, da smo v prvi polovici junija, vrhunec okužb pa je po napovedih Grilčeve šele pred nami, lahko pričakujemo rekordno leto, kar zadeva okužb z mišjo mrzlico. Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete so do včeraj testirali 516 vzorcev, od katerih so bili 203 pozitivni, je v izjavi za medije povedala mikrobiologinja Tatjana Avšič Županc.

V večini primerov je šlo za lahek potek bolezni

Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana imajo ta čas hospitaliziranih osem bolnikov, skoraj 70 pa so jih že odpustili. »Na srečo je šlo za dokaj lahek potek bolezni, tako da večjih zapletov, razen pri nekaj posameznikih, nismo imeli. Tudi sicer se ta bolezen, kljub temu da prizadene ledvice in je včasih potrebna dializa, v glavnem kar dobro konča,« je dejala predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.


Previdno pri čiščenju prostorov, kjer so sledi glodavcev. FOTO: Andrej Praznik

Kako pride do prenosa okužbe?

Prenos vedno poteka z živali na človeka in nikoli s človeka na človeka. Prenašalci so lahko tudi okužene mačke in psi. Ob poznem ukrepanju se lahko mišja mrzlica razvije v zelo resno, v skrajnih primerih tudi smrtno bolezen. Poteka v več fazah, znaki pa so deloma odvisni tudi od vrste virusa, ki je povzročil okužbo. Inkubacijska doba bolezni običajno traja od 12 do 16 dni.

Kako preprečujemo okužbe?

Ker cepiva proti mišji mrzlici ni, se moramo pred njo zaščititi sami s preventivnim ravnanjem in lastno skrbjo za higieno. Med najpomembnejše ukrepe uvrščamo umivanje rok, preprečevanje dostopa glodavcem v bivalne prostore in deratizacijo pomožnih prostorov, uporabo maske in rokavic pri čiščenju prostorov, kjer so sledi glodavcev, varno odstranjevanje odpadkov ter shranjevanje hrane in pijače v zaprtih posodah.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh