Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ponosni Slovenci

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 18. 06. 2024 / 11:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2024 / 11:50
Ponosni Slovenci
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Ponosni Slovenci

»Mami, a se vi poznate?« me je hčerka vprašala, ko smo med kratkim obiskom čez mejo klepetali z neznanci iz Primorske, ki smo jih naključno srečali na parkirišču.

Prav hecno je, kako se Slovenci, ki se v domovini na ulici ne bi niti pozdravili, v tujini začutimo in povežemo. Kot bi svojo slovenskost občutili šele s prestopom meje.

Svojčas sem se imela priložnost srečati z veliko Slovenci v zamejstvu, tesne vezi me vežejo tudi s slovenskimi izseljenci in njihovimi potomci v ZDA. Vsem je skupno to, kar v intervjuju omenja mlada zamejka Nada, ki je izrazila občutek, da Slovenci v matični domovini te niti ne cenimo dovolj: »V Sloveniji je slovenstvo samoumevno, pri nas pa ne. Občutek imamo, da se moramo boriti za ohranjanje svoje identitete in posledično smo nanjo ponosni.«

O slovenski narodni identiteti smo se pogovarjali tudi s štirimi Slovenkami, ki so korenine pognale v domovini, s svojimi družinami pa so veje razširile v svet. Med drugim omenjajo, da se je njihova narodna zavest v tujini okrepila in da ima tam slovenska identiteta večjo vrednost.

Lep opomnim ob prazniku naše drage domovine, cenimo in negujmo jo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh