Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ponižna v službi ubogim

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 19. 06. 2024 / 09:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 14:06
Ponižna v službi ubogim
Vincencija Gerosa. FOTO: Splet

Ponižna v službi ubogim

Sveta Vincencija Gerosa, redovna ustanoviteljica »Kdor pozna Križanega, ve vse. In tisti, ki ga ne pozna, ne ve ničesar. Predvsem, moj prečudoviti Odrešenik, prepoznam Tebe samega v vsakem od trpečih in ubogih. Želijo si veliko delo; tega ne razumem, ne vidim, a naj z mano počnejo, kar hočejo.« »Gospod se nam razkriva na različne načine. Zdaj nas je obiskal kot zboleli za kolero. Ljubite se med seboj in boste deležni Božjega blagoslova.« (svojim sestram)

Ime: Pri krstu so ji dali ime Katarina, ki izhaja iz grščine in ima dve različici: Aikaterina in Katharine, obe pa se povezujeta z besedo kathara, »čista«.

Redovno ime: Vincencija.

Rojena: 29. oktobra 1784 v mestu Lovere v Bergamu v severni Italiji.

Umrla: 28. junija 1847 v svojem rojstnem kraju.

Družina: Rodila se je v bogati usnjarski trgovski družini očetu Janezu Antonu in Jakobini, roj. Macario. Bila je prvorojenka od štirih deklic, skupaj z njimi pa sta živela še stric in teta po očetovi strani. Družina je bila globoko verna.

Mladost: Po končani osnovni šoli je začela delati v družinskem podjetju, kjer je bila spretna in marljiva. Vsak dan je pred odhodom v trgovino in ob koncu dneva odšla v cerkev k molitvi. Bila je sramežljive in zadržane narave, živela je zelo skromno. Oblačila se je v preprosta, preluknjana oblačila, se bičala, jedla je zelo malo in sama obdel...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh