Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč otrokom v koprski škofiji

Objava: 09. 10. 2009 / 08:48
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pomoč otrokom v koprski škofiji

Teden otroka so obeležili tudi pri Škofijski Karitas v Kopru

Ob praznovanju Tedna otroka želijo v Škofijski Karitas Koper opozoriti na celostnem pristop do otrok, tako na področju vzgoje in izobraževanja, skrbi za otrokove pravice in dolžnosti, kot tudi na področju zadovoljevanja otrokovih osnovnih potreb. Žal so še vedno med nami otroci, ki jim starši ne zmorejo zagotoviti niti osnovnih življenjskih pogojev, kot so hrana, stanovanje, šolske potrebščine, plačilo toplega obroka v šoli, kaj šele različnih obšolskih in ljubiteljskih dejavnosti.

Škofijska Karitas Koper že vrsto let vodi številne programe posredne in neposredne pomoči otrokom. Med posredne oblike pomoči sodi pomoč družinam s hrano, oblačili in drugimi osebnimi predmeti, kakor tudi pomoč pri plačilu različnih računov, ki so za gospodinjstva nujni. Tako so v prvih devetih mesecih letos na področju Primorske razdelili 240 ton različne hrane skoraj 4.000 družinam, več kot 100 družinam so pomagali pri plačilu računov, vrednost tovrstne pomoči, brez prostovoljnega dela, pa ocenjujejo na 250.000 EUR.

Neposredna materialna in finančna pomoč otrokom je pomoč s šolskimi potrebščinami in drugimi osebnimi predmeti. V letu 2009 je na področju koprske škofije preko Karitas prejelo pomoč 1.900 šolarjev: razdelili so 17.500 zvezkov in za 22.000 EUR vrednostnih bonov, s katerimi so družine poravnale stroške nabave šolskih potrebščin v knjigarnah. Poleg tega je bilo razdeljenih veliko šolskih torb in drugih stvari, ki jih šolarji potrebujejo.

Redna oblika pomoči otrokom je tudi Posvojitev na razdaljo, ki jo pri Škofijski Karitas Koper vodijo že 15 let. Posvojitev na razdaljo pomeni, da se skupina, družina ali posameznik zaveže, da bo za določenega otroka vsaj za dobo enega leta prispeval najmanj 25 EUR. Trenutno je pri koprski Karitas v ta projekt vključenih 210 otrok, kar pomeni 63.000 EUR neposredne letne pomoči.

V septembru in oktobru pri Karitas prejemajo prošnje za pomoč otrokom pri plačilu toplega obroka v šoli, dijaških domov in obšolskih dejavnosti. V lanskem letu so za tovrstno pomoč lahko namenili mesečno do 50 EUR na otroka, letos pa ugotavljajo, da je prošenj za pomoč vse več, zato so se v šolskem letu 2009/2010 odločili za pomoč do 30 EUR mesečno. Prav v tem kontekstu je potrebno zavedanje vseh, da otrok potrebuje vsaj en topli obrok in če starši tega ne zmorejo zagotoviti, smo posamezniki kot družba poklicani, da to otroku omogočimo.

Pomoč otrokom in družinam se izvaja v Centrih Karitas, ki jih je v koprski škofiji trinajst, ter neposredno v župnijskih Karitas. Vse delo v zvezi s organizacijo in razdeljevanjem pomoči opravijo prostovoljci brezplačno, zato je vsa zbrana pomoč v celoti razdeljena pomoči potrebnim ljudem.

Nematerialna oblika pomoči je tudi učna pomoč in organizirano preživljanje prostega časa z naslovom 'Popoldan na cesti', počitnice otrok in družin, ter materinska domova in Varna hiša, organizirajo pa tudi Šolo za starše in različne svetovalne dejavnosti.

Poročilo pripravila Jožica Ličen, voditeljica odbora za materialno pomoč

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh