Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomnožili molitve za duhovne poklice

Za vas piše:
STA
Objava: 21. 04. 2015 / 13:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pomnožili molitve za duhovne poklice

Celjska škofija v obhajanje 10. obletnice ustanovitve.
Celjska škofija, ki je bila ustanovljena aprila 2006, začenja z obhajanjem 10. obletnice. Celjski škof Stanislav Lipovšek je na novinarski konferenci povedal, da bodo obstoječim praznovanjem v cerkvi dali poseben poudarek, predvsem pa bodo pozornost namenili pastoralni prenovi in vprašanju pomanjkanja duhovnih poklicev v celjski škofiji.

Po oceni Lipovška pomanjkanje duhovnih poklicev sodi med najbolj pereče probleme celjske škofije, zato so se odločili za pomnožene molitve za duhovne poklice. Dejal je tudi, da se na tem področju v Sloveniji že malo premika na bolje, zlasti v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Murski Soboti, medtem ko sta celjska in koprska škofija malo v ozadju.

Vodja pastoralne službe v celjski škofiji Miha Herman pa je pojasnil, da je Cerkev v Sloveniji del družine. Sama živo čuti spremembe na kulturnem, gospodarskem in političnem področju ter jih delno tudi soustvarja.

"V zadnjih desetletij iščemo primeren način oznanjevanja in vseh drugih dejavnosti Cerkve v spremenjenih razmerah. Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem, ki je potekal pred 15 leti, je izrazil potrebo, da se v pastoralnem delovanju pristopa bolj načrtno. Zbor je zelo dobro videl situacijo svojega časa in sprejel dokument Izberi življenje, ki ga je leta 2001 potrdila kongregacija v Rimu. Žal pa ni uspel v praksi uresničiti želenega," je dejal Herman.

Poudaril je, da je mlada celjska škofija ob svoji ustanovitvi poskušala poiskati nekaj prednostnih nalog v svojem delovanju. Videli so tako predvsem štiri področja: potrebo po sodelavcih, skrb za družine, skrb za mladino in področje dobrodelnosti.

Po Hermanovih besedah so vseh 112 župnij v celjski škofiji prosili, da do lanskega božiča izdelajo svoj pastoralni načrt za naslednjih pet let, vrnjenih pa je bilo 67 načrtov, nekatere še pričakujejo.

Ob bližajoči se 10. obletnici ustanovitve škofije, ki jo bodo praznovali leta 2016, bodo po Hermanovih besedah spodbujali župnije, da bi načrt, ki so ga naredile, ne ostal le kot dobra želja v predalih, ampak bi se čim bolj uresničeval in dopolnjeval v praksi.

Za prvega škofa ordinarija v Celju je papež Benedikt XVI. 7. aprila 2006 imenoval Antona Stresa, škofija pa je bila umeščena 21. maja 2006. Ker je bil Stres na začetku leta 2009 imenovan za nadškofa pomočnika mariborskemu nadškofu, ob koncu leta pa za novega ljubljanskega nadškofa, je bil sedež mlade na novo ustanovljene škofije izpraznjen. Z imenovanjem 15. marca 2010 ga je zasedel novi celjski škof Stanislav Lipovšek.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh