Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomlad se seli tudi v hribe, a v gorah je še sneg

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 04. 2022 / 00:30
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomlad se seli tudi v hribe, a v gorah je še sneg
V primeru lepega vremena bodo hribi in gore med počitnicami marsikoga zvabili v svoje okolje. FOTO: Andrej Praznik

Pomlad se seli tudi v hribe, a v gorah je še sneg

Pred nami so prvomajski prazniki, ki jih bodo ljubitelji pohodništva med drugim izkoristili za obisk planin in gora, kamor se je iz dolin večinoma že preselila pomlad. A kot opozarjajo v Planinski zvezi Slovenije (PZS), so visokogorje in osojna pobočja še vedno pokriti s snegom, nekaj je tudi novozapadlega, zato veljajo vsa priporočila za zimsko obiskovanje gora.

To pomeni, da pri obisku gora izberemo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah. »Prav tako potrebujemo zimsko opremo in znanje, posebno previdnost pa zahtevajo tudi klože, pomrznjen sneg in snežišča. Izkušnje in primerno opremo prav tako zahteva obisk zavarovanih plezalnih poti oz. ferat,« poudarjajo v PZS.

Konec tedna otoplitev

Zadnji konec tedna je v visokogorju snežilo, nižje pa večinoma deževalo, prihajajoči konec tedna pa je pričakovati otoplitev, tako da se bo snežna odeja čez dan ojužila in ponoči pomrznila. »Gore so večinoma še vedno pokrite s snegom, nekaj je tudi novozapadlega. Zato veljajo vsa priporočila za zimsko obiskovanje gora: izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah, potrebujemo zimsko opremo, kot so cepin, dereze in čelado, in znanje uporabe te opreme, klože, pomrznjen sneg in težak južen sneg pa od nas zahtevajo posebno previdnost,« poudarja strokovni sodelavec PZS in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

Gore so večinoma še pokrite s snegom. FOTO: Alenka Veber

Načrtovanje poti

Šerkezi svetuje, da pred odhodom v gore oziroma hribe načrtujemo svojo pot. »V dolini nekomu povemo, kam se odpravljamo, kakšni so naši cilji in kdaj se nameravamo vrniti. Izlet prilagodimo svojim izkušnjam in znanju, nato fizičnim sposobnostim, saj so te marsikdaj višje od pričakovanega.«

V dolini nekomu povemo, kam se odpravljamo, kakšni so naši cilji in kdaj se nameravamo vrniti. (Marjan Šerkezi, inštruktor GRZ Slovenije)

Obvezna planinska oprema

Na pot se, tako Šerkezi, vedno odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bo vedno obvezna planinska oprema. »Osebni komplet prve pomoči, naglavna svetilka z rezervno baterijo, alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča za toplotno zaščito v primeru nesreče ali nenačrtovanega bivaka, mobilni telefon s polno baterijo, tiskani planinski zemljevid novejše izdaje in kompas, železna rezerva, tj. visokoenergijska hrana z dolgim rokom trajanja, in zadostna količina brezalkoholne, izotonične tekočine.«

Zaščita pred soncem, vetrom in mrazom

Prav bo prišla tudi zaščita pred močnim pomladnim soncem, vetrom in mrazom, torej topla kapa, rokavice in zaščitna oblačila, »za udobno hojo svetujemo uporabo čevljev s kakovostnim podplatom, polvisoke ali visoke, da s tem še dodatno zaščitimo gležnje,« zaključuje Šerkezi.

Ker so nekatere nižje ležeče koče odprte zgolj ob koncu tedna, velja pred obiskom preveriti odprtost koč.

Odprtost planinskih koč

Planinske koče v hribovitem in gričevnatem svetu so odprte in med prvomajskimi prazniki vabijo planince, medtem ko visokogorske ostajajo zaprte do poletne planinske sezone. Ker so nekatere nižje ležeče koče odprte zgolj ob koncu tedna, velja pred obiskom preveriti odprtost koč na spletni strani Planinske zveze Slovenije ali neposredno pri društvih oz. oskrbnikih. »Letošnja sprememba so nekoliko povišane najvišje priporočene cene prenočitev in osnovne oskrbe v planinskih kočah. Vzrok je v močnem povečanju cen surovin, materialov in storitev v zadnjem času, kar posledično predstavlja višje stroške oskrbovanja planinskih koč,« pojasnjuje strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Nižje ležeče koče so večinoma že odprte. FOTO: Manca Ogrin/PZS

Obnovitvena dela v nekaterih kočah in kadrovski izzivi

»V letošnjem letu bodo na nekaterih planinskih kočah, ki so bile uspešne na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za energetsko in snovno sanacijo planinskih koč, potekala obnovitvena dela,« dodaja Prašnikar in prosti za strpnost. Obenem je izpostavil kadrovske izzive, s katerimi se srečujejo v planinskih domovih. »Do glavne planinske sezone se osebje v planinskih kočah popolni in običajno je kar nekaj novih obrazov, ki bodisi prevzamejo oskrbništvo koč ali okrepijo oskrbniške ekipe. Na splošno je v gostinski dejavnosti veliko pomanjkanje kadra in tudi društva se soočajo z izzivi pridobivanja kakovostnega kadra za delo v kočah.«

Da bi planinske koče ponujale prehrano in prenočišča v pravem planinskem vzdušju, je PZS sredi aprila v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled organiziral posebne seminarje za oskrbnike planinskih koč.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh