Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pomanjkanje hrane in vode je odgovornost vseh«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 06. 2019 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2019 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Pomanjkanje hrane in vode je odgovornost vseh«

Papež je nagovoril udeležence 41. generalne konference Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo.

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel udeležence 41. generalne konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V nagovoru je izrazil upanje, da si bodo s pomočjo in sodelovanjem vseh še naprej z odgovornostjo prizadevali za dosego ciljev št. 1 in 2 Agende 2030 ter tako hitreje in učinkoviteje odstranili zapleteno, resno in nesprejemljivo tragedijo lakote in negotovosti glede hrane.

Odprava lakote po vsem svetu ostaja velik izziv

Cilj »Odprava lakote« po vsem svetu ostaja velik izziv, čeprav je treba priznati, da je bil v zadnjih desetletjih narejen velik napredek. Če se želimo uspešno boriti proti pomanjkanju hrane in za dostop do pitne vode, je treba poseči v vzroke teh problemov. Izvor te tragedije je predvsem v pomanjkanju sočutja in interesa s strani mnogih ter v nezadostni socialni in politični volji, da bi spoštovali mednarodne obveznosti.

Pomanjkanje hrane in vode se tiče nas vseh

Pomanjkanje hrane in vode ni le notranja stvar, ki zadeva večino revnih in ranljivih držav, ampak se tiče nas vseh. Zaradi svojega odnosa postanemo na takšen ali drugačen način odgovorni za povečanje ali lajšanje trpljenja mnogih bratov in sester. Poklicani smo prisluhniti njihovemu obupanemu klicu in najti poti, ki bi jim omogočale, da bi ostali živi in da bi v svetu spoštovali njihove najosnovnejše pravice.

Vzgoja in večji čut za družbeno odgovornost

Eno izmed sredstev, ki je v naši moči, je zmanjšanje odpadne hrane in vode. Kratkoročna in dolgoročna naložba za dosego tega cilja sta vzgoja in večji čut za družbeno odgovornost. Nove generacije bodo to pričevanje prenesle prihodnjim, v zavedanju, da tovrstna družbena tragedija ni več dopustna.

Problem ene države je problem celotne človeške družine

Obstaja očitna povezava med nestanovitnostjo okolja, negotovostjo na področju hrane in migracijskimi gibanji. Povečano število beguncev po vsem svetu v zadnjih letih je pokazalo, da je problem ene države problem celotne človeške družine. Zato je treba kmetijski razvoj pospeševati na najranljivejših področjih, in sicer tako, da okrepimo odpornost in trajnost zemlje. To bomo po eni strani dosegli z vlaganjem v razvoj tehnologije, po drugi strani pa z inovativnimi in solidarnostnimi razvojnimi politikami.

Potrebna so skupna prizadevanja vseh

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo ter druge mednarodne organizacije so primerni izvajalci za usklajevanje potrebnih in odločilnih ukrepov, katerih namen je zagotoviti, da bi imeli vsi, posebej najrevnejši, dostop do osnovnih dobrin. Ti večstranski organi potrebujejo podporo vlad, podjetništva, akademskega sveta, ustanov civilne družbe in posameznikov zasebnikov. Skupna prizadevanja vseh bodo pomagala pri uresničevanju ciljev preko programov in politik, ki bodo mogli pomagati območnim prebivalcem gojiti čut za odgovornost do njihovih držav, skupnosti in končno njihovih življenj.

Sodelovanje Svetega sedeža

Papež je ob koncu znova potrdil prizadevanje Svetega sedeža za sodelovanje z Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo pri odpravi lakote v svetu ter zagotavljanju boljše prihodnosti za naš planet in za človeštvo kot celoto. Vsem udeležencem konference je podelil svoj blagoslov in se jim zahvalil za njihova prizadevanja za pristen napredek naše velike človeške družine.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh