Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polno prgišče lepote in dobrote

Za vas piše:
K. H.
Objava: 18. 08. 2018 / 05:53
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2018 / 08:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Polno prgišče lepote in dobrote

Polno prgišče lepote in dobrote

Na Sinjem vrhu 61 umetnikov ustvarilo 124 del; izkupiček bo Karitas namenila mladim v stiski.

Kot smo na Družinini spletni strani pred začetkom že napovedali je bila od 13. do 17. avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino že 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Pod geslom, ki so ga izbrali iz Cankarjevih črtic "Polno prgišče lepote," so je po besedah organizatorke kolonije Jožice Ličen "Škofijska karitas Koper poklonila Ivanu Cankarju ob 100-letnici njegove smrti, pisatelja, ki je v svojih delih, prav tako kot karitas, opozarjal na socialno problematiko v družbi." Udeleženci kolonije in gostje, ki so se udeležili dneva odprtih vrat, skupaj 61 umetnikov je ustvarilo kar 124 likovnih del, izkupiček prodanih likovnih del bo Karitas namenila pomoči mladim.


Od ponedeljka do petka so v ateljeju na Sinjem vrhu, skupaj s častnim gostom Klavdijem Tutta, ustvarjali izbrani umetniki: Marina Bahovec, Damijana Bijek, Sead Emrić, Vivijana Kljun, Mirjana Matič, Vinko Prislan, Milan Razboršek, Pia Zavrtanik in Tadej Žugman. Občasno so bili prisotni tudi strokovni sodelavci Jože Bartolj, Silva in Azad Karim, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Tone Seifert, vse dni pa Lucijan Bratuš, Mira Ličen Krmpotić in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter voditeljica projekta Umetniki za karitas Jožica Ličen. Za vse je gostoljubno skrbela družina Vidmar.

V torek novinarji, v četrtek ljubitelji umetnosti
Delovno vzdušje, ki je zajemalo tudi medsebojno spoznavanje in izmenjavo izkušenj, je po besedah Jožice Ličen zaznamoval drugi dan kolonije, ko so umetnike obiskali številni novinarji iz več medijskih hiš. "Najbolj pogosto je bilo vprašanje zakaj darujejo svoj talent in svoj čas v koloniji Umetniki za karitas," je povedala Ličnova. V pogovoru, ki ga je z umetniki vodil slikar, član strokovne žirije in voditelj na Radiu Ognjišče Jože Bartolj, pa so, kot je dejala Ličnova, "spoznali drug drugega in ob poslušanju je prevladalo spoznanje, da je umetnost sila, ki spreminja človeka in družbo. Kar nekaj pozornosti smo posvetili 24-letni zgodovini Umetnikov za karitas, saj so bili prav vsi letošnji udeleženci v tej koloniji prvič."

Na praznični dan, 15. avgusta, so si na gradu Kromberk ogledali razstavo iz različnih ustvarjalnih obdobij Klavdija Tutta, pod večer pa so se zbrali pri maši na Otlici, ki jo je ob somaševanju domačega župnika in še treh duhovnikov daroval dekan Vipavske dekanije. Pri maši so se spomnili pokojnih umetnikov, ki so sodelovali v koloniji Umetniki za karitas in so že odšli v večnost, med njimi so Marjan Tršar, Stane Jarm, Zvest Apolonijo, Zmago Jeraj, Zmago Posega in še deset drugih, po maši pa so na grobu Hieronima Vidmarja, gospodarja na Vidmarjevi domačiji, ki je več kot dvajset let gostil umetnike, zmolili in zapeli Slomškovo V nebesih sem doma.

V četrtek, ob dnevu odprtih vrat, so delovno ozračje še popestrili ljubitelji likovne umetnosti, ki so si od blizu ogledali ustvarjalnost udeležencev, prišlo pa je tudi 50 slikarjev, ki so darovali svoja dela. Skulpturo Ivana Cankarja je v lesu z motorno žago ustvaril Vlado Cencelj. Zvečer so bila že na ogled postavljena nastala likovna dela, saj je 61 avtorjev ustvarilo kar 124 slik in še nekateri so sporočili, da jih prinesejo kasneje.



V četrtkovem kulturnem programu so umetnike in ljubitelje umetnosti razveselili Mladi z Gore, še posebej pa domači pevski zbor Angelski spev, ki je prav v ta namen prvič zapel himno kolonije Prgišče lepote in dobrote. Besedilo zanjo je napisala voditeljica Župnijske karitas Otlica Ivica Vidmar, uglasbila pa njihova zborovodkinja Katarina Vidmar. Dodatno vzpodbudo za ustvarjanje za druge in pomoč ljudem v stiski sta, kot je povedala Ličnova, z nagovorom in zahvalo prispevala koprski škof dr. Jurij Bizjak in ajdovski župan Tadej Beočanin.


Škof Jurij Bizjak je s svetopisemskimi besedami spodbudil umetnike in ljubitelje umetnosti k dobroti.

Druženje obiskovalcev in umetnikov se je zavleklo pozno v večer, saj je bil pogled na dolino pod Sinjim vrhom tja daleč do morja in zvezd enkraten. "V veselje umetnikov in tudi vseh nas, ki v tem gibanju sodelujemo je bila odločitev nekaj obiskovalcev, da še sveža likovna dela rezervirajo in bo tako tudi njihov dom postal prgišče lepote in dobrote," je sklenila Jožica Ličen. Razstava Umetniki za karitas 2018 bo na Sinjem vrhu do konca septembra, oktobra pa se seli v Koper.


Jožica Ličen je predstavila tedenski utrip in nasploh skoraj polstoletno ustvarjanje na Sinjem vrhu, Anamarija Stibilj Šajn pa je predstavila umetnike in njihova dela.

Fotografije: arhiv koprske Karitas


Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh