Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski škofje svarijo politike, da s podporo splavu tvegajo izobčenje

Objava: 08. 09. 2009 / 07:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski škofje svarijo politike, da s podporo splavu tvegajo izobčenje

To so zapisali v novem dokumentu z naslovom ‘Služiti resnici o zakonu in družini’

Poljski škofje so izdali dokument o pomenu zdrave družine in o družini prijazni politiki. V dokumentu je zapisano jasno svarilo katoliškim politikom, da s podporo splavu tvegajo izobčenje iz katoliške Cerkve.

Sto strani dolg dokument z naslovom ‘Služiti resnici o zakonu in družini’ je izbor katoliškega nauka o pomenu družinskega življenja. Sestavili so ga pri Škofovskem svetu za družinske zadeve. Poljski radio je poročal, da v dokumentu najdemo razprave o dolžnostih družbe do družine kot do odločilnega, temeljnega dela zdrave družbe.

Posebno poglavje je namenjeno dolžnostim katoliških politikov. V dokumentu je zapisano, da ‘nikakor ne drži’, da politik ali član vlade ‘mora ali sme delovati v nasprotju s svojo vestjo’. Ko govorimo o Božjih zakonih, trdijo poljski škofje, je vsakdo enakovreden, tudi politiki. Zapisali so tudi, da bi moral biti vsakdo, ki javno nasprotuje osnovnim moralnim vrednotam, med katere sodi tudi zapoved ‘Ne ubijaj’, denimo s podporo ali sprejemanjem splava, takoj izobčen.

Andrzej Rebacz, predsednik Škofovskega sveta za družinske zadeve in narodni družinski duhovnik, novi dokument komentira z besedami nekdanjega papeža Janeza Pavla II., ki je svaril pred ‘izredno močnimi, organiziranimi napadi na zakon in družino’ ter dejal, da lahko ti napadi privedejo do uničenja evropskega ‘krščanskega duha’.

Rebacz dodaja, da med tovrstne napade sodi tudi spolna vzgoja v šolah. Oče zamisli o pouku spolne vzgoje je Madžar György Lukács, ki ga Rebacz opisuje kot ‘komunističnega ideologa’. Lukács je bil prepričan, da je promiskuiteta najboljše orožje v boju proti inštituciji zakona, boj proti zakonu pa pomeni tudi boj proti krščanskim vrednotam.

V preteklem letu naj bi poljska ministrica za zdravje, Ewa Kopacz, ki se uvršča med katoliške politike, uredila splav za štirinajstletno dekle. Katoliške skupine so glasno protestirale in zastavile vprašanje, ali bi bilo potrebno ministrico Kopaczevo izobčiti iz katoliške Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh