Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski škofje podprli Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 03. 2015 / 08:34
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski škofje podprli Janeza Pavla II.

Poljski škofje podprli Janeza Pavla II.

Javna podpora nauku o zakonski zvezi svetega poljskega papeža.

Poljska škofovska konferenca je na letošnji pomladanski skupščini uradno podprla nauk o zakonski zvezi in družini sv. papeža Janeza Pavla II., kot so poročali tamkajšnji mediji. Marek Jędraszewski, nadškof iz Łódźa in namestnik predsednika Poljske škofovske konference, je sicer na tiskovni konferenci odločno zavrnil stališče, da želi papež Frančišek liberalizirati cerkveni nauk na tem področju. »Sveti oče ni ustvarjalec cerkvenega nauka, temveč njegov prvi varuh v povezavi z vsemi škofi.« Nadškof Jędraszewski je še poudaril, da bodo »ostali zvesti nauku Janeza Pavla II., kakor je zapisan v apostolski spodbudi O družini - Familiaris Consortio«.



Glede prejemanja obhajila za katoličane, ki po civilni ločitvi zakonske zveze živijo v skupnosti z drugim partnerjem, je tiskovni predstavnik Poljske škofovske konference povedal: »Gre za odkritje zakonske zveze v luči Božjega razodetja, ne pa za to, da prisluhnemo glasu sveta ali da skušamo evangelij in cerkveni nauk prilagoditi kulturnim smernicam.«

Poljska katoliška agencija KAI je poročala, da so škofje med zasedanjem skupščine prisluhnili petim izvedencem na temo zakonske zveze in družine, in sicer s filozofskega, teološkega in cerkvenopravnega vidika. Po navedbah KAI so se vsi izvedenci strinjali, da je »zakonska zveza zaradi svojega zakramentalnega značaja sveta in neločljiva«.

Eden izmed povabljenih izvedencev je o predlogu trenutne notranjecerkvene reforme spregovoril z ostrimi besedami – nekdanji študent Karola Wojtyłe, profesor filozofije Stanisław Grygiel, ki je bil več let vodja njegove katedre na lateranski univerzi in svetovalec Papeškega sveta za družino. Grygiel je namero, da bi osebi, ki »je poročena drugič ali tretjič, čeprav je zakramentalno vezana na prvega partnerja, po določenem času kesanja in pokore podelili odvezo in s tem dovoljenje za pristop k obhajilu«, označil kot »blagoslov greha« (benedictio peccati). Profesor je na podlagi besed Janeza Pavla II. dejal, da »smo se znašli v položaju, ko se je človek izgubil«, med izgubljene pa je prištel tudi številne pridigarje, katehete in vzgojitelje.

Poleg tega so poljski škofje po navedbah medijev izrazili nasprotovanje prizadevanjem, da bi na Poljskem uzakonili umetno oplojevanje v epruveti. Cerkev sicer trpi z vsemi pari, ki ne morejo imeti otrok, »toda na podlagi moralnega nauka Cerkve oploditev v epruveti ni sprejemljiva«. Cerkev pri tem vprašanju ne bo pristala na kakršen koli moralni kompromis.

Škofje so še pozvali vse katoliške poslance, naj zaščitijo življenja od trenutka naravnega spočetja, in izrekli svojo podporo katoliškemu zdravniku Bogdanu Chazanu, ki je lani izgubil vodilni položaj na kliniki, ker je zavrnil opravljanje splava.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S. / B.Š.)

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh