Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska želi spomenik za poljske žrtve nacističnega nasilja v Nemčiji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 04. 2013 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska želi spomenik za poljske žrtve nacističnega nasilja v Nemčiji

Po besedah vladnega pooblaščenca Bartoszewskega je razvoj nemško-poljskih odnosov »čudež evropeizacije po letu 1990«.

Poljski vladni pooblaščenec za nemško-poljske odnose, 91-letni državni sekretar Wladyslaw Bartoszewski, si prizadeva za postavitev spomenika v Nemčiji, ki bi počastil okoli šest milijonov poljskih žrtev nacističnega nasilja. Poljska je bila prva država, ki jo je Nemčija napadla v začetku druge svetovne vojne, sovraštvo nacistov pa je bilo sprva usmerjeno proti Poljakom in šele kasneje proti judom, je nemška katoliška agencija KNA povzela izjavo Bartoszewskega v pogovoru za nemški radio.

Kljub številnim težavam je Bartoszewski prepričan, »da poljsko-nemški odnosi sodijo v svet čudes, pozitivni čudež evropeizacije ljudi po letu 1990«. Nemško-poljski odnosi so »napredovali bolj kot kateri koli drugi meddržavni odnosi v Evropi. Ne poznam nobenih drugih dveh držav, ki bi iz tako velike razdalje premagali psihološke ovire, pa ne brez utemeljitve, ki bi se druga drugi približali iz tako različnih smeri«.

V Varšavi Bartoszewski podpira tudi prizadevanja, da bi na področju nekdanjega geta postavili spomenik za Poljake, ki so reševali jude. Spomenik naj bi postavili nedaleč stran od novega 'Muzeja judovstva na Poljskem', ki ga je sofinancirala tudi Nemčija, slovesno pa naj bi ga odprli prihodnji teden.

91-letni Bartoszewski, sam nekdanji ujetnik v koncentracijskem taborišču in rešitelj številnih judov iz varšavskega geta, je častni državljan Izraela in je prejel naziv 'pravičnega med narodi'. Poleg tega se je boril tudi v poljskem partizanskem gibanju, domovinski vojski (Armija Krajowa), proti nemškim okupacijskim silam. Kasneje je delal kot časnikar, zgodovinar, kot poljski zunanji minister, med drugim pa je bil med leti 1990 in 1995 poljski veleposlanik v sosednji Avstriji.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh