Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska vlada za brezplačno umetno oplojevanje

Objava: 23. 10. 2012 / 07:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska vlada za brezplačno umetno oplojevanje

Katoliški škofje so že večkrat pozvali poljski parlament, naj prepove postopke umetnega oplojevanja.

Poljska vlada želi odslej postopek umetne oploditve prenesti na stroške zdravstenega zavarovanja. Predsednik tamkajšnje vlade Donald Tusk je minuli petek za poljsko televizijsko postajo TVN24 povedal, da lahko v primeru, če bo parlament še naprej blokiral ustrezen zakonski osnutek, tudi odredijo prenos stroškov na zdravstvene zavarovalnice. O tem se premier Tusk v teh dneh posvetuje s tamkajšnjim ministrom za zdravje, Bartoszom Arlukowiczem.

Tusk se je s to potezo odzval na sklep mesta Čenstohova na južnem Poljskem, ki je edini te vrste v celotni državi, da bodo postopke umetne oploditve odslej financirali iz občinske blagajne. Kljub ostri kritiki katoliške Cerkve občina poročenim parom že daje na razpolago okoli 730 evrov za plačilo stroškov postopka. Do denarja so upravičene ženske med dvajsetim in sedemintridesetim letom starosti. Po oceni mestne uprave je v Čenstohovi okoli osem tisoč zakonskih parov, ki otrok ne morejo dobiti po naravni poti.

Postopek umetnega oplojevanja na Poljskem doslej ni bil zakonsko urejen. Postopke izvajajo neomejeno, vendar se ne plačujejo z javnim denarjem. Tusk je že leta 2008 napovedal zakon o ‘in-vitro oploditvah’. Desnoliberalna vladna stranka ‘Državljanska platforma’ pa si prizadeva še za predpis o zaščiti zarodkov. Parlamentarna frakcija bo po navedbah tiskovnega predstavnika novembra predložila ustrezen zakonski osnutek.

Katoliški škofje na Poljskem so parlament že večkrat pozvali, naj prepove postopke umetnega oplojevanja. Oploditev v epruveti je ‘mlajša sestra evgenike’ in s tem zbuja ‘najhujše spomine na ne tako davno preteklost’, je posvaril predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Jozef Michalik, in opozoril na pri omenjenem postopku običajno selekcijo v epruveti spočetih zarodkov pred prenosom v maternico. Predsednik cerkvene bioetične komisije, nadškof Henryk Hoser, je pojasnil, da poslanci, ki dopuščajo uničevanje ali zamrzovanje zarodkov, ‘samodejno ne morejo biti del cerkvenega občestva’.

Po izsledkih raziskave sodeč večina Poljakov podpira postopke umetnega oplojevanja, na Poljskem pa se po ocenah vsako leto rodi 1,5% ‘otrok iz epruvete’. Z neplodnostjo se bori okoli dva milijona Poljakinj in Poljakov.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh