Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska se spominja strmoglavljenja predsedniškega letala

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 04. 2015 / 06:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska se spominja strmoglavljenja predsedniškega letala

V nesreči pri Smolensku je pred petimi leti umrlo 96 ljudi.

Na Poljskem se danes spominjajo strmoglavljenja letala v Smolensku, ko je v nesreči pred petimi leti življenje izgubilo 96 ljudi, med njimi tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski ter velik del poljske politične, vojaške in cerkvene elite, poroča STA. Tragedija, ki je močno pretresla Poljsko, je kmalu povzročila nova politična nasprotja, pa tudi dodatne napetosti z Rusijo.


Poljsko predsedniško letalo z najvišjimi poveljniki poljske vojske, tudi načelnikom generalštaba, številnimi poslanci in senatorji ter poljskimi cerkvenimi voditelji na krovu je bilo 10. aprila 2010 namenjeno na slovesnost ob 70. obletnici pokola 22.000 poljskih častnikov in razumnikov v Katinskem gozdu, ki ga je med drugo svetovno vojno izvedla sovjetska Rdeča armada.

Letalo tupoljev 154 je kljub gosti megli skušalo pristati na letališču v Smolensku na zahodu Rusije, a je zadelo ob krošnje dreves in treščilo ob tla. Nesreče ni preživel nihče.

Pet let kasneje preiskava še vedno ni zaključena, tudi zaradi sporov in nezaupanja med Poljsko in Rusijo glede odgovornosti za nesrečo. Ruska stran, ki Poljski še vedno ni izročila ostankov letala, odgovornost pripisuje posadki poljskega letala, poljsko vojaško tožilstvo pa je soodgovornosti obtožilo tudi ruska kontrolorja, ki sta skrbela za zračni promet v Smolensku v času nesreče.

Dosedanja preiskava je sicer pokazala, da je bila posadka letala pod močnim pritiskom generalov, ki so bili na letalu, naj v Smolensku pristanejo za vsako ceno. Najnovejša razkritja posnetkov črne skrinjice, ki snema pogovore v pilotski kabini, kažejo, da je bil v pilotski kabini vse do konca poveljnik poljskega vojaškega letalstva, general Andrzej Blasik, ki je silil pilota k pristanku.

Tragedija je tedaj Poljsko močno pretresla. A kljub temu ni pomagala preseči političnih napetosti v državi, ampak jih je pravzaprav le še poglobila. Predvsem v opozicijski stranki Zakon in pravičnost (PiS), ki jo je vodil Kaczynski, zavračajo, da naj bi bila za nesrečo kriva posadka letala, ampak so prepričani v zaroto Rusije, da je Katinski gozd še drugič postal simbol poljske tragedije.

Po mnenju sedanjega vodje PiS Jaroslawa Kaczynskega, sicer brata dvojčka pokojnega predsednika, naj bi šlo za načrtovan napad Moskve na predsednika Kaczynskega, glasnega kritika Rusije.

Stranka PiS je v parlamentu vodila tudi preiskovalno komisijo o nesreči, ki je na koncu celo ugotovila, da je strmoglavljenje letala zakrivila eksplozija, saj naj bi med razbitinami našli tudi ostanke eksploziva. A nesporni dokazi za tovrstne trditve doslej niso bili predstavljeni. Tudi preiskava poljskega notranjega ministrstva ni prinesla nobenih dokazov, ki bi upravičevali teorijo zarote.

Toda to je za opozicijo pravzaprav le namig, da je v zaroti sodelovala tudi vlada tedanjega premierja Donalda Tuska, ki naj bi pomagala prikrivati iskanje resnice. Namesto za edinost v spominu na tragedijo obletnica nesreče predsedniškega letala tako skrbi za nove delitve na Poljskem.

Današnjo obletnico bodo v Varšavi obeležili s številnimi spominskimi slovesnostmi, ki se začenjajo že zjutraj. V ospredju bosta predvsem pohod spomina z Jaroslawom Kaczynskim na čelu in spominska slovesnost ob spomeniku žrtvam Smolenska na vojaškem pokopališču Powazki v Varšavi. Po navedbah poljskih medijev pa pred predsedniško palačo prirejajo tudi koncert spomina in molitve za žrtve tragedije.

Vir: STA / M.M.Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh