Poljska - Nadevana jajca
Poljska - Nadevana jajca
Priprava je zelo preprosta in domišliji lahko pustiš prosto pot. To jed lahko pripravijo vsi kuharski začetniki, saj ne zahteva veliko kuharskih spretnosti, bolj rezbarske in kiparske. In zdaj, ko bo bo pirhov na pretek, se loti in razveseli domače ter popestri praznično mizo s tako jedjo.
Potrebujemo:
- 6 jajc
- 2 žlici majoneze
- 3 žlice kremnega sira
- sol
- 12 listov solate
- sveža paprika
- redkvice
- mlada čebula
- peteršilj
Jajca v trdo
skuhamo.
To ni najbolj
enostavno kuharsko delo: zdaj, v času kuhanja pirhov, ugotovimo, da
potrebujemo kar nekaj izkušenj, da njihove lupine ne popokajo in da
rumenjak ni skuhan »do zelenega«.
Zato
jajca položimo v hladno vodo previdno, da se ne razbijejo in
popokajo, potem pa jih pristavimo. Ko zavrejo, naj se kuhajo še dve
minuti, nato jih pokrijemo in po petih minutah vrelo vodo previdno
odlijemo in prelijemo s hladno vodo. Na ta način bodo ravno prav
skuhana, ker smo jih šokirali s hladno vodo, pa jim bomo lažje
olupili.
Trdo kuhana jajca olupimo in podolžno prepolovimo. Rumenjake izdolbemo v skledo. Delamo previdno, beljaki morajo ostati celi, kot čolnički. Če se nam kakšen vseeno raztrga, ga mimogrede pohrustamo.
Rumenjake v skledi z vilicami pretlačimo. Dodamo majonezo in kremni sir ter premešamo. Solimo. Mešamo do gladkega, da se zmes poenoti in ni grudic. Zmes naj bo bledo rumene barve.
Z žličko zdaj nadevamo izpraznjene beljake z rumenjakovo zmesjo. Kar malo se potrudimo, da jih obložimo »na vrh«. Če nam je ljubše, lahko nadev nabrizgamo v jajca tudi s slaščičarsko vrečko in bo izdelek bolj umetelen, toda pri nas doma to opravimo kar z žličko.
Zdaj pa pride na
vrsto najbolj zabaven del! Z nožičkom narežemo redkvice na
lističe, papriko na palčke, čebulo na obročke ...
Nadevane jajčne polovičke položimo na liste solate, potem pa jih okrasimo z narezano zelenjavo. Če želimo biti zelo natančni, si pomagamo s kuharsko pinceto.
Članek je bil objavljen v aprilski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.