Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska Čenstohova beleži rekorden obisk romarjev

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 13. 08. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2024 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljska Čenstohova beleži rekorden obisk romarjev
Papež Frančišek je Črno Marijo na Jasni Gori počastil julija 2016. FOTO: Vatican Media

Poljska Čenstohova beleži rekorden obisk romarjev

Najbolj priljubljeno romarsko središče na Poljskem bi lahko v letošnjem letu sprejelo rekordno število romarjev, poročajo krajevni mediji.

Pred koronaepidemijo, ko se je število obiskovalcev zmanjšalo pod milijon, je svetišče Naše Gospe iz Čenstohove v samostanu Jasna Gora na jugu Poljske letno obiskalo kar okoli 4,5 milijona romarjev. Po navedbah spletnega portala pillarcatholic.com se je število romarjev od leta 2020 znova povečalo, in sicer na 2,5 milijona leta 2022 in 3,6 milijona leta 2023.

Ikona Črne Marije naj bi bila delo evangelista Luke. FOTO: Vatican Media

Poljska katoliška tiskovna agencija KAI pa je v teh dneh poročala, da bi lahko svetišče letos postavilo nov rekord v številu obiskovalcev. S tiskovnega urada svetišča so sporočili, da je od začetka romarske sezone v maju na kraj s priljubljeno ikono Črne Marije iz Čenstohove prispelo 112 pohodniških skupin s 14.000 romarji. Svetišče je obiskalo tudi več kot 160 kolesarskih skupin s skupno 6.000 romarji. Najbolj priljubljeni romarski cilj na Poljskem je od ustanovitve samostana leta 1382 igral pomembno vlogo v poljski zgodovini.

Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, se bodo v Čenstohovo znova zgrinjale skupine romarjev iz vse države. Nekateri romarji v več tednih prehodijo skoraj 400 kilometrov, na poti pa spijo v šotorih. Poleg pešcev in kolesarjev so tu še romarji na konjih in celo na rolerjih, nekateri se odločijo tudi za tekaško romanje do svetišča.

Jasna Gora je eden od številnih evropskih romarskih krajev, od koder poročajo o porastu števila romarjev. V nekaterih svetiščih se število romarjev vrača na raven pred koronaepidemijo, drugod pa poročajo o izjemnem številu obiskovalcev.

Število romarjev raste tudi drugod po Evropi

Jasna Gora je eden od številnih evropskih romarskih krajev, od koder poročajo o porastu števila romarjev. V nekaterih svetiščih se število romarjev vrača na raven pred koronaepidemijo, drugod pa poročajo o izjemnem številu obiskovalcev. Rekordno število ljudi se je recimo udeležilo letošnjih tradicionalističnih romanj v francoski Chartres in Covadongo v Španiji.

 Nogometni klub Raków Częstochowa, poljski državni prvak, je osvojeni pokal leta 2023 izročil zavetnici mesta. FOTO: arhiv Družine

Število ljudi, ki so romali v Santiago de Compostela, je leta 2023 doseglo novo rekordno število 446.035. Po podatkih romarskega urada v Santiagu de Compostela je v letu 2024 pot doslej opravilo že skoraj 289.000 ljudi, kar je 13-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

Rektor Marijinega svetišča v portugalski Fatimi je poročal o 26,5-odstotnem povečanju števila romarjev, ki so svetišče obiskali med januarjem in aprilom letos, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023.

V Lurdu pričakujejo, da se bo število obiskovalcev letos povečalo – lansko leto so jih sprejeli 3,1 milijona. V velikonočnem obdobju se je število obiskovalcev v primerjavi z letom prej povečalo za 6 odstotkov.

Samostan Jasna Gora je tesno povezan s poljsko državnostjo.

Čudodelna ikona

Avtorstvo ikone iz Čenstohove, na kateri sta upodobljena Devica Marija in Dete Jezus, tradicionalno pripisujejo evangelistu Luki, velja pa za čudodelno ikono.

Tudi Slovenci radi poromamo v Čenstohovo. FOTO: arhiv Družine

Brazgotini na Marijinem desnem licu naj bi povzročili husiti, ki so leta 1430 poskušali ikono ukrasti. Legenda gre takole: ko so husiti - pripadniki protestantske skupine v današnji Češki republiki - naložili ikono na voz, se njihovi konji niso hoteli premakniti. Ikono so porezali, vendar so jo bili prisiljeni pustiti v svetišču.

Samostan Jasna Gora je tesno povezan s poljsko državnostjo. Med obleganjem švedskih sil leta 1655 je bil edina večja poljska utrdba, ki je napadalci niso uspeli zavzeti. Dogodek še danes velja za čudež, ki ga pripisujejo Črni Mariji.

Papežev obisk leta 2016. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh