Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polje, kdo bo tebe ljubil …

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 05. 11. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Polje, kdo bo tebe ljubil …
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal.

Polje, kdo bo tebe ljubil …

Besedilo tega »prepiha« je nastajalo v času t. i. krompirjevih počitnic. Kljub dejstvu, da smo še vedno sredi pandemije covida, se je pokazalo, da je želja po potovanjih velika.

Med novicami smo lahko zasledili reportažo z našega največjega letališča, od koder je velika skupina rojakov odpotovala na počitnice v Tanzanijo. Seveda so to »lastovke«, ki še ne prinesejo pomladi. 

Na turizem moramo gledati ne samo z vidika, da gremo zapravljat, temveč z vidika, da si gremo polnit baterije in da turizem pomeni pomembno gospodarsko panogo. Panogo, ki daje in ustvarja delovna mesta ter s trajnostnim razvojem prispeva k višji kakovosti življenja prebivalcev.

Na Dnevih slovenskega turizma so ugotavljali, da sta za okrevanje po pandemiji in dolgoročno odpornost turizma nujni trajnostna in digitalna transformacija. Slovenija se je uspela na mednarodnih trgih prikazati kot zelena, varna destinacija za petzvezdična doživetja. Toda ali je ponudba resnično petzvezdična? 

Če pogledamo naše prometne povezave, železniški promet, to zagotovo ni. Naša strategija, ki jo napoveduje minister Počivalšek, bi morala govoriti o tem, kako bodo gostje sploh prišli k nam, kako bodo potovali po državi. 

Z javnim prevozom se od Kopra do Murske Sobote še vedno voziš najmanj osem ur. 

Ne nazadnje nimamo niti svojega letalskega prevoznika. Zelena destinacija bolj ali manj smo, se pa zastavlja vprašanje, koliko časa še bomo ob nebrzdani gradnji po kmetijskih zemljiščih na eni strani in na drugi ob zaraščanju pašnikov, neobdelanih teže dostopnih površinah. 

Niti na enem področju nismo samooskrbni. Brez kmetijstva ni podeželja!

Podobno je z varnostjo. Trenutno smo še relativno varna država. A obeti so zaskrbljujoči. 

V prestolnici sta že dva dneva v tednu, sreda in petek, ko se po mestu spustijo horde huliganov, če že ne nevarna, pa nelagodna za obiskovalce. Gostinci se že pritožujejo nad upadom prometa. 

Skrb vzbujajoče so tudi t. i. varnostne službe, ki naj bi varovale posamezne lokale v nočnem času, so pa vse drugo: agresivne do mladih, razpečevalke marsičesa prepovedanega … O tem se seveda ne govori, ker vladata zarota molka in strahu. 

Tudi župan, ki tako rad nagovarja »drage Ljubljančanke in Ljubljančane«, v teh primerih molči in se ne postavi za nas, miroljubne meščane.

Na turizem vpliva tudi politična stabilnost posamezne države. 

Kaj bo z nami, našo državo, če na naslednjih parlamentarnih volitvah pride na oblast podivjana levica? Prijatelj, ki dela v gospodarstvu, mi je dejal, da bomo v tem primeru šli nazaj v ledeno dobo, saj se od parol in obljub ne da živeti. Še manj od laži in hinavščine. 

Politika, ki sta zlorabila dan reformacije (Šarec pri evangeličanskem bogoslužju in Zorčič, ki se ni hotel udeležiti proslave, ker ni bil govornik), političarka, ki se v intervjuju poigrava s krščansko ikonografijo (Bratuškova v intervjuju za Ono), vse to in še kaj kaže na nebrzdan pohod barbarstva. 

Če zmaga KUL, ne bo več kul!


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (45/2021). 

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh