Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poletje je njihov čas

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 07. 08. 2024 / 13:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 16:46
Poletje je njihov čas
FOTO: I. E.

Poletje je njihov čas

V bližini vode smo lahko ta čas naravnost oblegani od komarjev, ob sončnih dneh pa tudi od nekih drugih, robustnejših žuželk.

Obadi ali brenclji se prehranjujejo s krvjo sesalcev. Pravzaprav se s krvjo hranijo le samice, ki jo potrebujejo za razvoj jajčec, medtem ko samci uživajo samo medičino in cvetni prah. Fotografija prikazuje samico obada vrste Atylotus loeweianus, za katero so značilne bleščeče zelene oči in rumeno telo. Samicam se oči na vrhu glave ne stikajo, medtem ko pri samcih se. Samice imajo v ostro bodalo preobražen obustni organ, s katerim v žrtev boleče zarežejo. Iz nastale ranice potem ližejo kri. Jajčeca odlagajo v vodo ali blatni breg, ličinke, ki se kmalu razvijejo iz njih, pa v vodi živijo plenilsko. Vodno gladino samice zaznajo s spodnjo stranjo oči, ki prestrezajo vodni odsev oziroma horizontalno polarizacijsko svetlobo. Ker se življenjska pot obadov začne v vodi, jih je razumljivo največ v njeni bližini.

V mojem otroštvu je bilo na cestah še veliko konjskih vpreg, pa tudi pri poljskih delih se je še uporabljala vprežna živina. Bili so primeri, da so konji zbezljali zaradi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh