Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poletja je konec, upokojenci bodo spet protestirali

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 09. 2024 / 08:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2024 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poletja je konec, upokojenci bodo spet protestirali
Na shod so poleg upokojencev vabljeni tudi ostali nezadovoljni državljani Slovenije. FOTO: Tatjana Splichal

Poletja je konec, upokojenci bodo spet protestirali

Prvi oktobrski dan, ki je hkrati tudi mednarodni dan starejših, bosta Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in društvo Inštitut 1. oktober izpeljala že 14. vseslovenski protestni shod upokojenk in upokojencev, prvega po poletnem predahu.

Kot postaja že običaj, se bo protestni shod ob 14. uri začel pred RTV Slovenija in nadaljeval uro pozneje z osrednjim delom na ljubljanskem Trgu republike, kjer bodo prireditelji ob mednarodnem dnevu starejših pripravili tudi posebno prireditev, s katero želijo opozoriti na zelo slab položaj starejših v Sloveniji in na nujnost sistemskih sprememb.

Boriti se in vztrajati

»To bo zopet protestni shod zoper vlado in zoper stanje, ki se dogaja upokojencem in vsem državljanom. Na Trgu republike bomo poleg protestnih govorov pripravili tudi kulturni program v počastitev mednarodnega dneva starejših. Moramo se boriti in vztrajati, zatorej: živela Slovenija!« upokojence in ostale nezadovoljne vabi Pavel Rupar.

Udarne brigade slovenskih upokojencev

Napovedal je, da bodo pred RTV prvič postrojili t. i. udarne brigade slovenskih upokojencev: »Zakaj protest pred RTV? Ker je resnična kraja našega denarja šla prek vseh meja. Naročnino so podražili še za 1 evro, gledamo pa program, ki je v resnici negledljiv.« Povabil je zlasti prebivalce Koroške in Kočevskega ter ostale državljane, ki jim pod to vlado v Sloveniji ni dobro.

Neupravičeni stroški

Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober sta še izrazila zaskrbljenost zaradi domnevno sporne pogodbe RTV za odkup pravic prenosa koncerta Magnifica, ocenjene na 34.000 evrov, ter izpostavila še vprašanja glede sofinanciranja istega dogodka od Ministrstva za kulturo v višini 40.000 €. Po njunem mnenju gre za neupravičene stroške, ki ne odražajo resničnih kulturnih prioritet države.

Poziv za odložitev novih tarif

Predstavniki iniciative obenem pozivajo vlado, naj za vsaj 2 leti odloži obračunavanje električne energije po novem tarifnem sistemu ali pa naj ga preprosto prekliče, saj bi, nadaljujejo, uveljavitev novih tarif negativno vplivala na upokojence in socialno šibkejše skupine, kar je v trenutnem gospodarskem položaju nesprejemljivo.

Sistem ni v korist potrošnikom

S 1. oktobrom 2024 namreč stopi v veljavo obračun električne energije po novem tarifnem sistemu, ki prinaša 5 različnih tarif dnevno in dve obračunski obdobji v enem letu. Po mnenju društva ta sistem ni v korist potrošnikom in še manj zelenemu prehodu, temveč zgolj podjetjem, ki se ukvarjajo z električno energijo.

Zmeda in dvig stroškov

»V Sloveniji nad 300.000 upokojencev živi pod pragom revščine, pri čemer jih več kot polovica ne prejema niti minimalne pokojnine. Novi tarifni sistem bo povzročil zmedo in povečal stroške za energijo za 40 do 60 %,« opozarjajo v Inštitutu 1. oktober in apelirajo na premierja in ministra za gospodarstvo, naj z uveljavitvijo novega sistema počakata vsaj še leto dni ali ga preprosto ukineta.

Kazenska ovadba zoper ministrico

Obenem so v iniciativi in društvu predstavili še vloženo kazensko ovadbo zoper ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh zaradi domnevnega preplačila računalnikov v vrednosti 3,2 milijona evrov. Po njihovem gre za negospodarno in neodgovorno ravnanje z javnimi sredstvi ter njihovo resno zlorabo, ki terja takojšnjo preiskavo in odgovornost odgovornih na ministrstvu.

Realen sum korupcije

V imenu iniciative Glas upokojencev je Igor Černoga kazensko ovadbo zoper ministrico vložil zaradi realnega suma korupcije oziroma za kaznivo dejanje po 257. členu Kazenskega zakonika, ki pravi: Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki izrabi svoj položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti in s tem sebi ali komu drugemu pridobi kakšno nepremoženjsko korist ali komu prizadene škodo, se kaznuje z zaporom do 2 let.

Nalaganje
Nazaj na vrh