Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pojdite k vsem ljudem!«

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 15. 11. 2017 / 14:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pojdite k vsem ljudem!«

»Pojdite k vsem ljudem!«

Praznovanje vseh treh Frančiškovih redov v Sloveniji ob 500. obletnici objave bule Ite vos (Pojdite!)

Bratje vseh treh redov prvega Frančiškovega reda v Sloveniji (frančiškani, kapucini in minoriti) so s svojimi provincialnimi ministri p. Marjanom Čudnom, p. Milanom Kosom in p. Vladom Kolenkom v sredo, 15. novembra, dopoldne v Antonovem domu na Viču slovesno praznovali 500. obletnico objave bule papeža Leona X. Ite vos (Pojdite!), imenovane tudi »Bulla unionis« (Bula združitve). Kot že ime pove, jih je omenjeni papež najprej povezal in združil med seboj, nato pa jih poslal v tedanji svet oznanjat predvsem pa živet vodilo njihovega ustanovitelja sv. Frančiška Asiškega.


Ljubljanski nadškof metropolit mons. Stanislav Zore, sam član Frančiškovega reda – frančiškan, je po 500 letih v govoru med mašo v kapeli Antonovega doma številnim zbranim bratom omenjenih redov ponovil to povabilo: Pojdite! Z papežem Frančiškom, ki si je izbral ime asiškega ubožca, jim je zaklical: Pojdite na obrobja! Pojdite iz svojih samostanov in redovnih skupnosti, hkrati pa v duhu svojega ustanovitelja odprite vrata svojih redovnih hiš Soncu in Luči, svežemu vetru in Duhu. Nikakor se ne zapirajte, marveč se odpirajte božjemu navdihu. Pojdite k vsem ljudem: k ubogim v duhu, siromakom …. , kajti vsi ti in drugi te potrebujejo, vsak človek ti daje priložnost, da postanete manjši, v njem srečaš Jezusa Kristusa, deluješ po njegovem zgledu. »Bula Ite vos vas vabi, da postane vaše življenje rodovitno za naše redove, Cerkev in svet, v katerem živimo,« je Frančiškove manjše brate povabil nadškof Zore.


Pred mašo so se najprej zbrali v dvorani Antonovega doma, kjer jih je pozdravil in v slovesno praznovanje uvedel brezjanski gvardijan in rektor tamkajšnjega Marijinega svetišča p. dr. Robert Bahčič. Prav posebej z besedo v pismu generalnih ministrov Frančiškovega reda 12. marca 2015, v katerem jih spodbujajo, »da bi še bolj kot sinovi sv. Frančiška hodili skupaj za Jezusom«, pri tem pa naj jim bo v pomoč »isto Vodilo sv. Frančiška Asiškega«. Ugotavljal je: »V Sloveniji lahko rečemo, da smo dober del poti za Jezusom prehodili skupaj in bili zgled sodelovanja drugim narodom. /…/ 'Začeti je potrebno,' kot so zapisali generalni ministri, ' z molitvijo in dejavno ljubeznijo, z vključevanjem osebnih moči kot člani edine velike redovne družine,'« je nadaljeval p. Bahčič. Ob besedah in dejanjih generalnih ministrov reda manjših bratov je tudi nakazal, kako.


Nato je predal besedo profesorju zgodovine mag. Juriju Pavlu Emeršiču z Gimnazije Želimlje, ki je temeljito osvetlil zgodovinske in druge razmere v Frančiškovem redu in tudi zunaj njega pred objavo bule Ite vos pa tudi po tem dogodku.


Razvila se je živahna razprava med udeleženci, kako naprej danes in jutri; vodil jo je p. Bahčič. Zbrani predstavniki in člani vseh treh vej Frančiškovega reda so ob vračanju k virom, torej k besedi ustanovitelja sv. Frančiška Asiškega, ki se je dobro zavedal, da mora biti življenje manjših bratov življenje iz evangelija, poudarjali potrebo po še večji medsebojni povezanosti, sodelovanju in iskanju skupnih poti. Tudi takšnih, pri katerih se ne bodo zapirali pred tehničnimi pridobitvami sodobnega časa, marveč jih smotrno uporabljali pri svojem oznanjevalnem delu, da bodo še bolj učinkoviti, bliže ljudem, najprej pa Bogu. V smislu pravilnega razumevanja svojega poslanstva pa tudi izziva: Moj samostan je ves svet.



K temu jih je spodbudila nadškofova zahvalna beseda in povabilo: Pojdite k vsem ljudem!

Fotografije: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh