Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pojav migracije je treba humanizirati«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 09. 2017 / 06:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Pojav migracije je treba humanizirati«

Kardinal Tagle o kampanji Caritas Internationalis za sprejemanje beguncev z naslovom »Skupaj na poti«.

Papež Frančišek bo jutri med redno splošno avdienco uradno napovedal začetek kampanje Caritas Internationalis z naslovom Skupaj na poti (Share the Journey). Pobuda, v katero so vključene vse Karitas po svetu, želi spodbujati sprejemanje migrantov in beguncev, pri tem pa z drugimi deliti njihove izkušnje. Kardinal Luis Antonio Tagle, predsednik Caritas Internationalis, je za Radio Vatikan spregovoril o ciljih in pričakovanjih pobudnice kampanje.



»Za Cerkev in predvsem za Caritas Internationalis je to trenutek, da se tako kristjane kot ves svet spomni na Gospodovo naročilo, ki ima v svojem srcu vedno najranljivejše«, je pojasnil kardinal Tagle. To vidimo tudi v Stari zavezi, ki veliko govori o vdovah, sirotah in tujcih. Jezus Kristus v 25. poglavju Evangelija po Mateju pravi, da je navzoč v tujcu. Ta temeljni cilj je izražen v besedah papeža Frančiška, ko govori o sprejemanju, zaščiti, pospeševanju celostnega človeškega razvoja vsakega migranta ter vključevanju migrantov v novo skupnost. »Pristop, ki mu je treba slediti, je takšen: humanizirati moramo pojav migracije«, je dejal kardinal. »Migranti namreč niso statistike, niso številke, ampak so osebe.«

Kardinal Tagle je pojasnil, da migracija na svetu ni nov pojav. Če gledamo na svet s prave perspektive, vidimo, da je zgodovina človeštva obenem zgodovina migracij. Toda danes obstajajo dejavniki in pojavi, ki so spodbudili porast »skrbi vzbujajoče« migracije, kar so nove oblike suženjstva, uporaba družbenih omrežij za spolnost na spletu, prodaja otrok itd. »Svet želimo spomniti, da obstaja človečnost, pri čemer ne gre zgolj za abstraktno vprašanje, ampak vprašanje, ki se nanaša na odgovornost osebe«, je zatrdil Tagle. Papež Frančišek, ki je zvest družbenemu nauku Cerkve, postavlja v središče dostojanstvo osebe. In po kardinalovih besedah isto velja tudi za Caritas Internationalis: v središču je dostojanstvo vsake osebe.

Kardinal Tagle je izpostavil, kako še pred gradnjo fizičnih zidov že obstaja nek drugi, miselni zid. Kampanja Caritas Internationalis želi biti poziv k spreobrnjenju, preoblikovanju miselnosti s pomočjo osebnih srečanj. Ko se srečamo z migrantom kot osebo, iz oči v oči, se naše oči odprejo. »Ne vidim samo statistike ali številke, ampak vidim resnično osebo, ki je brat, je sestra, je moj bližnji. Morda vidim obraz svojih staršev, svojega brata, svoje tete, svojega strica … Na ta način se začne spreminjati miselnost: podira se zid in gradi se most«, je še povedal kardinal Tagle.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet / Aleteia

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh