Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmagoslavje Pogačarja na Touru: Užival sem od prvega do zadnjega dne

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 07. 2024 / 20:13
Oznake: Slovenija, Svet, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2024 / 20:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zmagoslavje Pogačarja na Touru: Užival sem od prvega do zadnjega dne
Tadej Pogačar slavi svojo tretjo zmago na dirki po Franciji. FOTO: Anže Malovrh/STA

Zmagoslavje Pogačarja na Touru: Užival sem od prvega do zadnjega dne

Tadej Pogačar, slovenski kolesarski fenomen iz Klanca pri Komendi, je znova osupnil svet. Z zmago na Tour de France je pri komaj petindvajsetih letih že tretjič osvojil najprestižnejšo kolesarsko dirko na svetu, po zmagah v letih 2020 in 2021. Zadnjo etapo, vožnjo na čas od Monaca do Nice, je znova prepričljivo dobil in slavil šest etap na Touru.

Pogačar je v skupnem seštevku premagal Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike) za 6:17 minute, tretje mesto pa je pripadlo Belgijcu Remcu Evenepoelu (Soudal Quick-Step) z zaostankom 9:18 minute. V zadnji vožnji na čas je Tadej Pogačar prepričljivo vodil na obeh vzponih in nevarnem spustu.

Šest etapnih zmag in rumena majica

Pogačar je postal prvi kolesar po 26 letih in pokojnemu Italijanu Marcu Pantaniju, ki je v eni sezoni dobil tako dirko po Italiji kot Franciji. Maja je v Italiji s šestimi etapnimi zmagami tekmece premagal za skoraj deset minut. Tudi tokrat je v močnejši konkurenci s šestimi osvojenimi etapami prepričljivo osvojil rumeno majico.

»Super zadovoljen sem, tega ne morem opisati z besedami. Po dveh težkih letih na Touru in vedno s kakšno napako je tokrat šlo popolno. Nimam besed, to je neverjetno,« je dejal Pogačar v prvem odzivu za organizatorje.

»Letošnji Tour je bil res izjemen. Užival sem od prvega do zadnjega dne. Podpora je bila sijajna, užival sem tudi za vse te ljudi, ki jih nisem želel razočarati,« je še dodal slovenski as.

Primož Roglič po padcu odstopil, nastop po Španiji pod vprašajem

Med ostalimi Slovenci se je najbolj izkazal Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), ki je končal na 24. mestu v zadnji etapi. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla) sta končala na 57. oziroma 118. mestu. Za skupno zmago na Touru se je želel boriti Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe). Po 11. etapah je bil na četrtem mestu v seštevku, nato pa je grdo padel v 12. etapi in pred 13. odstopil, zaradi česar je pod vprašajem tudi njegov nastop na dirki po Španiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh