Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podreber pri Polhovem Gradcu: zanimivi prizori na restavrirani freski sv. Nedelje

Za vas piše:
M. P.
Objava: 19. 08. 2024 / 17:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2024 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podreber pri Polhovem Gradcu: zanimivi prizori na restavrirani freski sv. Nedelje
Blagoslov freske sv. Nedelje na cerkvi sv. Elizabete na Podrebri pri Polhovem Gradcu. FOTO: M. P.

Podreber pri Polhovem Gradcu: zanimivi prizori na restavrirani freski sv. Nedelje

Polhograjski župnik Bogdan Oražem je v nedeljo, 18. avgusta, blagoslovil restavrirano fresko sv. Nedelje na podružnični cerkvi sv. Elizabete na Podrebri pri Polhovem Gradcu.

Pri sveti maši se je ob žegnanjski nedelji zbralo okrog tristo župljanov, ki so z zanimanjem prisluhnili zgodbi 500 let stare freske, ki krasi južno stran zunanjosti cerkve.

Na poslikavi vidimo Trpečega Kristusa, okoli katerega so prizori iz vsakdanjega življenja, s katerimi ljudstvo žali Kristusa, če jih počne ob nedeljah: moža, ki cepi drva, kosec, žena s culo na glavi, prizor balinanja, obiranje sadja, kvartanje in celo ženo, ki se gledal v ogledalo, pa se ji ob tem prikaže hudič. Ob dnu freske je prizor pekla.

Restavriranje freske je izvedel Konzervatorsko restavratorski atelje Šentjošt, pri tem pa so skrbno pazili, da so ohranili »originalen okus« poslikave, kot je zapisala vodja projekta mag. Anita Kavčič Klančar. »Restavriranje lahko razumemo tudi kot neke vrste prevajanje umetnine v sodobni čas.«

Polovico sredstev za obnovo srednjeveške freske je prispevala župnija Polhov Gradec, polovico pa Restavratorski center, kot del rednega letnega programa.

Nalaganje
Nazaj na vrh