Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podelitev priznanj za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva

Za vas piše:
D. O.
Objava: 20. 12. 2012 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Podelitev priznanj za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je včeraj podelila priznanja posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je včeraj podelila priznanja posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu.

Ministrica Ljudmila Novak je ob podelitvi dejala, da je biti Slovenec v Sloveniji povesem logično, ohranjanje slovenstva daleč od domovine pa ni tako enostavno, niti samoumevno. »Ko jih obiskujemo, vidimo, kako se trudijo, da govorijo slovensko, se pogosto opravičijo, ker več ne znajo, kako jim je hudo, ker njihovi otroci ne znajo več slovenskega jezika ali si želijo slovenski del prenesti na svoje potomce.«

Sedma sila – pomemben dejavnik v prenašanju informacij o Slovencih

Za to so po njenih besedah v veliki meri zaslužne organizacije civilne družbe v Sloveniji, ki skrbijo za stik z rojaki po svetu in opravljajo pomembno vlogo pri širjenju informacij o rojakih. Na drugi strani so tu tudi predstavniki medijev, novinarji, ki skrbijo, da so rojaki po svetu in v zamejstvu seznanjeni z dogajanjem v domovini. Poleg tega pa mediji prenašajo tudi informacije o življenju in delovanju izseljenskih narodnih skupnosti in manjšin v zamejstvu. Ministrica se je obojim zahvalila ter jim v ta namen podelila zahvalna priznanja.

Ob tem je opozorila prav na pomen sedme sile, ki prenaša informacije, pohvalila je tudi njihovo pozitivno vlogo, kljub temu da poročajo o ne vedno veselih temah, predvsem pa igrajo pomembno povezovalno vlogo med matico in rojaki. Zaželela jim je, da bi tako tudi nadaljevali. Zahvalila se jim je tudi za pomoč pri organizaciji prireditve Dobrodošli doma.

Priznanja predstavnikom Slovencev in novinarjem

Priznanja so prejeli predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič, glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj in generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu, ravnatelj Rafaelove družbe Janez Rihar.

Iz novinarskih vrst pa so priznanja prejeli novinarska poročevalka za RTV Slovenija iz Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Mirjam Muženič, novinarski poročevalec za RTV Slovenija iz Zvezne dežele Koroške Lojze Kos, voditelj oddaj za Slovence v Italiji na Televiziji Koper Igor Malalan, sodelavec uredništva za Slovence po svetu revije za Slovence po svetu ter zunanji avtorski sodelavec Radia Slovenija Ivan Merljak ter urednik oddaje Slovencem po svetu in v domovini na Radiu Ognjišče Matjaž Merljak.


Foto: Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh