Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podelitev odličij sv. Jožefa

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 03. 2019 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2019 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podelitev odličij sv. Jožefa

Podelitev odličij sv. Jožefa

Nadškof Zore je daroval mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu, škof Glavan pa je podelil odličje sv. Jožefa.

Sv. Jožef, ženin Device Marije, je varuh vesoljne Cerkve, zavetnik slovenskih dežel in glavni zavetnik novomeške škofije. Zato je ob slovesnem prazniku sv. Jožefa, 19. marca, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore daroval mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu. Med mašo je novomeški škof Andrej Glavan podelil najvišje škofijsko priznanje odličje sv. Jožefa. Prejela sta ga Ignac Slakonja iz župnije Čatež ob Savi in Franc Černelič iz župnije Sv. Križ – Podbočje.



Oba odlikovanca kot organista in zborovodja že 60 let oblikujeta glasbeno življenje v domačih župnijah in okolici. Udejstvujeta se tudi v javnem in kulturnem področju, kjer pričujeta s svojim krščanskim življenjem.

Sprejetje Božje volje, molk, dejavnost in zvestoba

V pridigi je nadškof Zore spregovoril o sv. Jožefu, ki je sprejel Božjo voljo in po njej živel. Ko jo je spoznal, jo je z vso odločnostjo sprejel in ji ostal zvest tudi v težkih trenutkih. Tudi Marijo, čeprav morda drugače, kot si je predstavljal. V tem je bila njegova pravičnost. Še posebej pa je poudaril njegov molk, dejavnost in zvestobo. Po Božji volji je tudi vzgajal svojega varovanca, ki je bil nato spodoben tudi sam živeti iz Božje volje in sprejel tudi križ. Bil je mož dejanj. »Zato smo tudi mi povabljeni v dejavno življenje po evangeliju, v dejavno sprejemanje drug drugega v vsej drugačnosti, kakor smo si morda predstavljali, da bo. Po Božji volji lahko iz vsega, kar nam je podarjeno, nastane nekaj novega, čudovitega in razpoznavnega šele takrat, kadar se zares odpremo dragemu Bogu.«

V tednu družine, ki se je začel prav s praznikom sv. Jožefa, varuha družin, je nadškof Zore predlagal, da bi vsak dan 15 minut molčali pred Bogom, da bi zaslišali Božjo voljo za svojo družino.

Ob 75-letnici življenja in v zahvalo za izredne zasluge in požrtvovalno služenje Cerkvi

V obrazložitvi podelitve odličja sv. Jožefa so zapisali, da ga letošnja prejemnika prejmeta »ob 75-letnici življenja in v zahvalo za izredne zasluge in požrtvovalno služenje Cerkvi«.



»Franc Černelič v Župniji Sveti Križ – Podbočje že šestdeset let kot organist igra pri mašah, je zborovodja in se pevsko udejstvuje tudi na področju dekanije. V župniji in škofiji je zelo dejaven tudi na karitativnem področju. V povojnih letih komunizma je vedno ostal pokončen kristjan. Po osamosvojitvi pa je bil dejaven tudi v družbenem življenju, kjer je javno zagovarjal krščanske vrednote.



»Ignac Slakonja v Župniji Čatež ob Savi kot organist že šestdeset let igra pri mašah, je zborovodja in se pevsko udejstvuje tudi na dekanijski, škofijski in širši družbeni ravni. Zelo dejaven je v kulturnem življenju in je vodil več zborov tudi na območju občine. Obenem je bil v vseh povojnih letih do danes vedno zgled dobrega kristjana in krščanskega pričevalca.«

Prejemnika poleg listine prejmeta tudi posebej oblikovano medaljo s podobo sv. Jožefa.

Vir: Vatikan News
Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh