Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pod spomenikom smrti

Za vas piše:
Franci Kindlhofer
Objava: 31. 05. 2024 / 10:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 10:37
Pod spomenikom smrti
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Pod spomenikom smrti

Težko bi našli močnejšo simboliko stanja v slovenski družbi, kot je ta. Na Trgu republike še vedno štrli v nebo skropucalo iz brona, ki ponazarja kaotičnost komunistične revolucije, pod njim pa prižgane sveče žrtvam tistih, ki so si ta spomenik postavili.

Namesto da bi bili ta simbol 45-letne diktature na večer 26. junija 1991 v sklopu slovesnosti odstranili, je ostal kot pretnja vsem, ki so ob osamosvojitvi Slovenije in razpadu komunistične Jugoslavije upali tudi na korenite politične spremembe.

V resnici se je ponovilo leto 1945 v milejši obliki; vsi smo se veselili samostojnosti, a komunistična ideologija je ostala še naprej prisotna in je poskrbela za nadaljevanje razcepljenosti naroda. Za nami je štiriintrideset let demokracije, ki nas spominja na hojo po vrvi, katere drugi konec doseže le izurjen artist. Tako je več vlad prehodilo pot le do polovice, potem pa je bilo z lovljenjem ravnotežja konec. Na tej negotovi poti ni uspelo nobeni vladi temeljito pospraviti s preteklostjo in postaviti Slovenijo na zdrave temelje, na katerih bi lahko uspevalo naše vsakdanje življenje in bi lahko z zaupanjem gledali v prihodnost.

V poskusih izničevanja prizadevanj za strpno skupno življenje je poleg ponesrečenega starta s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh