Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počitnice da in hkrati ne

Za vas piše:
dr. Andrej Šegula
Objava: 04. 07. 2024 / 10:17
Oznake: Oznanjevalec
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2024 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počitnice da in hkrati ne
Andrej Šegula, urednik Oznanjevalca. FOTO: Tatjana Splichal

Počitnice da in hkrati ne

Pastoralno leto se počasi izteka, vstopamo v počitniški in dopustniški čas. Vsi vemo in tako tudi oznanjamo, da v odnosu do Boga, v prizadevanju za oznanjevanje vesele blagovesti, ni ne počitnic ne dopusta. Po drugi strani pa se zavedamo, da duh veje, kjer hoče. To pomeni vedno in povsod: tudi v času počitnic, na morju, v planinah, na potovanju doma in v tujini, ob branju dobre knjige ...

Pri pripravi pridig smo imeli pred očmi dva poudarka: sinodo in pripravo na sveto leto 2025.

Sinodalno poročilo nam je lahko v pomoč, saj nam služi kot orodje stalnega razločevanja. Želimo, da se tudi v našem oznanjevanju začuti sinodalno vzdušje. Ne gre za ustvarjanje »ex nihil«, ampak strukturam, ki jih že imamo, bi radi dali sinodalnega – občestvenega duha. Sinodalno poročilo v drugem delu spregovori o poslanstvu (misijonu) kot bistvenem delu identitete Cerkve. Cerkev namreč ostaja na svetu zato, da omogoča odrešenjsko srečanje s Kristusom. In oznanjevanje ima pri tem procesu pomembno vlogo.

Želimo, da se tudi v našem oznanjevanju začuti sinodalno vzdušje.

Papež Frančišek v pismu ob jubileju 2025 zapiše, da bo treba poiskati načine, da bomo sveto leto pripravili in praznovali z močno vero, živim upanjem in dejavno ljubeznijo. Treba bo ugotoviti, kako iz tega milostnega trenutka narediti pomembno prizorišče za pastoralno oskrbo posameznih cerkva: latinskih in vzhodnih, ki so v tem obdobju poklicane, da okrepijo svojo sinodalno zavzetost. Nadaljuje z besedami: »V tem času priprav me že veseli misel, da lahko leto pred tem, 2024, posvetimo veliki 'simfoniji' molitve. Predvsem temu, da si povrnemo željo biti v Gospodovi navzočnosti, mu prisluhniti in se mu pokloniti.« V teh papeževih smernicah, ob pripravi na jubilejno leto 2025, iščimo tudi mi navdih za ustvarjanje pridig. S skupnimi močmi pripravljajmo pot Gospodu. 

Jubilejno leto je poseben dar milosti, za katerega je značilno odpuščanje grehov in zlasti odpustki, ki so polni izraz Božjega usmiljenja. Verniki, pogosto na koncu dolgega romanja, črpajo iz duhovnega zaklada Cerkve, ko gredo skozi sveta vrata in častijo relikvije apostolov Petra in Pavla, ki jih hranijo v rimskih bazilikah. Na milijone in milijone romarjev je skozi stoletja potovalo na te svete kraje in živo pričalo o svoji veri.

Jubilejno leto je poseben dar milosti, za katerega je značilno odpuščanje grehov.

Naša želja je, da bi Oznanjevalec »prišel naproti« vsem, ki si želite dodatnega navdiha za svoje oznanjevanje. V tokratni številki najdete pojasnilo, kako lahko prekopirate besedilo iz Oznanjevalca, ga prenesete na svoj računalnik, poljubno dopolnite s svojimi mislimi in oblikujete v pridigo. Papež Frančišek je ob svetovnem dnevu medijev leta 2021, ki ga 3. maja obeležujejo Združeni narodi, zapisal: »Uporabimo vsa orodja, ki jih imamo na voljo, zlasti močno orodje medijev, da bi gradili in krepili skupno dobro.« 

Sicer pa se tudi sinoda zaveda pomena vpliva digitalnega sveta. V 17. točki (a) zapiše: »Digitalna kultura predstavlja temeljno spremembo v načinu dojemanja resničnosti (stvarnosti, dejanskosti) in posledično odnosa do sebe, drugega, okolice in celo Boga. Digitalno okolje spreminja naše učne procese, naše dojemanje časa, prostora, telesa, medosebnih odnosov in celoten način razmišljanja. Dualizem, ki vlada med stvarnim (dejanskim) in virtualnim, ne podaja ustreznega opisa resničnosti in izkušenj ljudi, zlasti najmlajših, t. i. digitalnih domorodcev.« To pomeni, da gre za velike življenjske premike, premike glede dojemanja sveta in resničnosti, ki posledično segajo tudi na polje našega oznanjevanja.

Vsem piscem pridig hvala za njihovo delo, čas, podelitev navdihov.

Vsem piscem pridig hvala za njihovo delo, čas, podelitev navdihov ... Naj Bog spremlja naše oznanjevanje. Sicer pa v prvem pismu Korinčanom beremo: »Jaz sem zasadil, Apolo je zalil, Bog pa je dal rast, tako da ni nič tisti, ki sadi, in nič tisti, ki zaliva, ampak tisti, ki daje rast. Kdor pa sadi in kdor zaliva, sta eno. Vsak bo prejel svoje plačilo po svojem naporu. Božja sodelavca sva, vi pa ste Božja njiva in Božja zgradba.« (1 Kor 6-9)


Članek je bil objavljen v reviji Oznanjevalec (3/2024).

Kupi v trgovini

Oznanjevalec
54,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh