Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobuda »Pro Pope Francis« v naslednjem koraku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 12. 2017 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pobuda »Pro Pope Francis« v naslednjem koraku

Pobuda »Pro Pope Francis« v naslednjem koraku

Pobudnika Zulehner in Halik bosta poslala vprašalnike 64.000 podpisnikom in podpornikom.

Pobuda »Pro Pope Francis«, ki je v odprtem pismu izrazila svojo podporo papežu Frančišku, »se počasi približuje koncu«, kot sta v začetku tedna sporočila oba pobudnika, dunajski pastoralni teolog Paul Zulehner in praški filozof religije Tomaš Halik. Imena trenutno okoli 64.000 podpornikov in seznam imensko izpostavljeih podpisnikov s številnimi uglednimi imeni bodo zbrali v skupni dokument, izročitev dokumenta papežu Frančišku pa je v »diplomatski pripravi«. Kot naslednji korak pobudnika navajata pastoralno-teološko usmerjeni vprašalnik o potrebnem ukrepanju Cerkve v luči trenutnih globalnih izzivov.



Pobuda »Pro Pope Francis«, ki želi zagovarjati papeža in njegovo »pastoralno kulturo« usmiljenja pred notranje cerkvenimi kritiki, je bila sprožena sredi letošnjega oktobra in je naletela na precejšen odziv: med njenimi podpisniki so številna ugledna imena iz sveta Cerkve, politike in družbe, med njimi avtor p. Anselm Grün, filozof Charles Taylor, nekdanji madžarski predsednik Laszlo Solyom in nekdanji predsednik nemške skupščine Wolfgang Thierse. Iz Slovenije so se podpisnikom pridružili Branko Cestnik, Barbara Kastelec, Janez Juhant, Peter Kvaternik, Avguštin Lah, Janez Potočnik, Vinko Potočnik, Jože Ramovš in s. Meta Potočnik.

Vsi podporniki in podpisniki so naslovniki spletnega vprašalnika, ki je zaenkrat še v pripravi. Tri vprašanja sta Zulehner in Halik že predstavila: prvo se nanaša na »znamenja časa«, ki predstavljajo izziv Cerkvi »v vaši deželi, na vašem območju, na vaši celini«. Drugo usmerja pogled na morebitne doprinose, ki jih Cerkev lahko prispeva in mora prispevati za premagovanje teh izzivov. In nazadnje: »Kakšen razvoj Cerkve (na vaši celini) je potreben, da bo Cerkev v luči izzivov sodobnega časa lahko delovala v evangeljskem duhu?«

Zulehner in Halik tovrstno nadaljevanje pobude »Pro Pope Francis« utemeljujeta s pojasnilom: »Če smo v prvem koraku želeli izraziti svoje občutke do papeža Frančiška, pa morajo biti v drugem izpostavljeni (pastoralno-)teološki argumenti.« Po Zulehnerjevih besedah bodo naslovniki prejeli dostop do vprašalnika z osebnim geslom. Odprta različica bo nato predstavljena na spletu. Dunajski teolog je izrazil iskreno upanje, »da bo zares veliko ljudi sodelovalo pri omenjenem vprašalniku«.

Vir: Kathpress
Foto: splet / arhiv Družine

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh