Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobuda hrvaških katoliških združenj za zdravo spolno vzgojo

Objava: 26. 01. 2007 / 07:15
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pobuda hrvaških katoliških združenj za zdravo spolno vzgojo

»Nočemo slepo streči nagonom!«

Deset hrvaških katoliških mladinskih organizacij je 5. januarja v odprtem pismu ministru za znanost, izobraževanje in šport dr. Draganu Primorcu pohvalilo odločitev o novem načinu zdravstvene vzgoje v šolah.

» Odločeni, da naredimo konec zatiskanju oči pred dejstvom, da nas je veliko, ki na spolnost, zakon in družino gledamo drugače, kot se to pogosto prikazuje v javnosti, saj nas neredko predstavljajo kot osebe, ki jih morala in splošno človeške vrednote ne zanimajo, oziroma kot osebe, ki stremijo v glavnem le za trenutnim užitkom,« pišejo mladi v pismu ministru Primorcu. Ob tem opozarjajo, da je takšna posplošena opredelitev nevarna pri zdravstveni vzgoji, še posebej če jo podpirajo "nekakšni" strokovnjaki za spolno vzgojo.

Mladi dalje poudarjajo, da so predstavniki precej večjega števila vrstnikov, ki mislijo tako kot oni. Torej tistih, ki jim družina in odgovorna priprava na zakon ter prevzemanje družbenih dolžnosti pomenijo temeljne vrednote. »Spoštovanje človeške osebe in njene telesne, duševne in duhovne integritete je za nas nujni imperativ,« pišejo mladi. Družina je za njih še vedno osnovna družbena skupnost, v kateri sta mož in žena odprta za novo življenje in je najboljši kraj za vzgojo otrok.

»Sami si želimo takšnega načina življenja, za katerega smo prepričani, da daje srečo in priložnost za popolno uresničenje osebe. Zato poudarjamo, da sta zakon in družina kot vrednoti sodobna, kot tudi mi, ki jih sprejemamo kot vrednoti.« Zato se mladi zavzemajo za uveljavitev odgovornega gledanja na spolnost, zakon in družino, pa tudi za zavarovanje življenje. »Zaradi tega želimo zase, za prijatelje in vso hrvaško mladino takšen program zdravstvene vzgoje, ki nas spoštuje in ima zaupanje v nas, ter nas ne bo obravnaval kot omejene avtomate, ki strežejo svojim nagonom. Želimo si programa, ki izraža prepričanje, da smo odprti tudi za največje vrednote in da vemo, da zdravje ni le gola odsotnost bolezni,« pišejo mladi ministru Primorcu.

V pismu so pohvalili njegovo odločitev, da se program zdravstvenega združenja, imenovanega GROZD, uvrsti v šolski program. Program ne vzgaja učencev le za vrednote, ni le »preventiven«, marveč daje celovito podobo spolnosti.

Ob koncu se vprašajmo: kdaj bomo kaj podobnega doživeli v Sloveniji?

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh