Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po vožnji v vinjenem stanju poljski pomožni škof papeža prosil za razrešitev

Objava: 24. 10. 2012 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po vožnji v vinjenem stanju poljski pomožni škof papeža prosil za razrešitev

Varšavski pomožni škof in podpredsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi Jarecki je s svojim avtom pod vplivom alkohola zapeljal v drog za električno napeljavo, za kar naj bi opravil stošestdeset ur družbeno koristnega dela.

Varšavski pomožni škof Piotr Jarecki je po vožnji v vinjenem stanju papežu ponudil svoj odstop. “Svetemu očetu dajem na razpolago svoj položaj pomožnega škofa v varšavski škofiji”, je sedeminpetdesetletni škof napovedal minuli ponedeljek v svoji izjavi, objavljeni na spletni strani nadškofije poljske prestolnice. Škof Jarecki se je v izjavi tudi opravičil vernikom omenjene nadškofije, ker je izdal njihovo zaupanje. “Nikoli ne smemo sesti za volan pod vplivom alkohola”, je v izjavi zapisal Jarecki. Papež Benedikt XVI. njegove ponudbe za odstop zaenkrat še ni komentiral.

Škof Jarecki je minulo soboto s svojim avtomobilom zapeljal v drog za električno napeljavo. Med policijsko kontrolo, ki je sledila, so mu v krvi odkrili prisotnost 2,5 promila alkohola. Za vožnjo pod vplivom alkohola lahko na Poljskem izrečejo kazen v višini dveh let zaporne kazni, dovoljena meja pa je 0,2 promila alkohola v krvi. Poljske oblasti so proti pomožnemu škofu že uvedle kazenski postopek.

Državna tožilka je napovedala, da škofu ne namerava predpisati ‘mile kazni’, saj je Jarecki pod visokim vplivom alkohola vozil po izredno prometni ulici v mestnem središču. Upoštevala pa je dejstvo, da prd tem še nikoli ni bil kaznovan. Varšavski pomožni škof naj bi opravil stošestdeset ur družbeno koristnega dela, obenem pa so mu za štiri leta odvzeli vozniško dovoljenje. Po navedbah poljskih medijev je škof kazen sprejel brez ugovora in bo naslednjih osem mesecev dvajset ur mesečno posvetil družbeno koristnemu delu.

Piotr Jarecki je bil za pomožnega škofa varšavske nadškofije imenovan leta 1994. zadnjih šest let opravlja tudi naloge enega izmed štirih podpredsednikov katoliške Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi.

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh