Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napad v Southportu: odziv katoliških škofov in krajevnih cerkvenih voditeljev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 08. 2024 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napad v Southportu: odziv katoliških škofov in krajevnih cerkvenih voditeljev
Prebivalci Southporta se spominjajo izgubljenih mladih življenj. FOTO: FB/Stand Up For Southport

Napad v Southportu: odziv katoliških škofov in krajevnih cerkvenih voditeljev

Nadškof Liverpoola Malcolm McMahon in tamkajšnji pomožni škof Tom Neylon sta skupaj z drugimi krajevnimi krščanskimi voditelji podpisala in izdala skupno izjavo po grozljivem napadu v Southportu 29. julija letos, ki je zahteval življenje treh deklic, starih šest, sedem in devet let.

V mestu na severozahodu Anglije, pa tudi drugod po državi, so izbruhnili nasilni nemiri in spopadi, potem ko je mladoletnik vdrl v plesno dvorano in z nožem napadel udeleženke plesnega tečaja na temo priljubljene ameriške pevke Taylor Swift. Ob tem je smrtno ranil tri deklice, osem otrok in dva odrasla pa huje poškodoval, je na svojem spletnem portalu poročal britanski The Catholic Herald. Izgredi so se začeli po spominskem bogoslužju na žrtve napada v Southportu, povod zanje pa naj bi bili zapisi na družbenih omrežjih, da je mladi napadalec islamski skrajnež.

Napada in uboja treh deklic je osumljen 17-letni mladenič, rojen v valižanskem Cardiffu, čigar družina se je v Veliko Britanijo preselila iz Ruande.

Policija po lastnih navedbah napada ne obravnava v povezavi s terorizmom, čeprav priznava, da motiv za to nerazumljivo dejanje zaenkrat ostaja »nejasen«. Napada je osumljen 17-letni Axel Rudakubana, ki bo čez nekaj dni dopolnil 18 let. Sodišče je kljub mladoletnosti osumljenca zaradi resnosti zločina dovolilo razkritje njegovega imena v javnosti. Po poročanju nekaterih britanskih medijev se je njegova družina v Veliko Britanijo preselila iz Ruande, mladenič se je rodil v valižanskem Cardiffu, pred desetimi leti pa se je preselil v Southport. Nekdanji sosedje ga opisujejo kot »zelo vase zaprtega otroka iz običajne družine«. Tihi deček, ki je prepeval v otroškem cerkvenem zboru v domači župniji, je redko zapustil hišo, in tudi v družinskem krogu naj bi bil zelo redkobeseden. Napadalec bo po navedbah medijev v Liverpoolu danes stopil pred sodnika.

Na kraju dogodka ljudje polagajo cvetje, sveče in predmete v spomin mladim žrtvam. FOTO: FB/Stand Up For Southport

»Povežimo se in podprimo žalujoče«

Cerkveni voditelji v angleški grofiji Merseyside so ob tragediji in posledičnih uličnih izgredih objavili skupno izjavo, v kateri so izrazili svojo bližino vsem žalujočim, prizadetim in pretresenim v tamkajšnji skupnosti. Kot so zapisali, je »življenje dragocen dar in dejstvo, da je bilo odvzeto tako mladim otrokom, je resnično pretresljivo«. Verski predstavniki družinam in bližnjim vseh, ki so izgubili življenje, izrekajo iskreno sožalje ter zagotavljajo svoje molitve za tiste, ki se še vedno borijo za življenje: »Vse, ki jih je ta grozljivi dogodek prizadel, imamo v svojih srcih in v svojih molitvah, ljudi vseh veroizpovedi in neverne pa pozivamo, da se povežimo in jih podprimo po svojih najboljših močeh.«

Škofje in drugi cerkveni predstavniki so se zahvalili pripadnikom reševalnih služb in zdravstvenim delavcem »za njihovo predanost in služenje ob tem grozljivem napadu«.

Škofje in drugi cerkveni predstavniki so se zahvalili tudi pripadnikom reševalnih služb in zdravstvenim delavcem »za njihovo predanost in služenje ob tem grozljivem napadu«. V izjavi zagotavljajo, »da se bomo uprli grobosti in nasilju v vseh oblikah ter storili vse, kar je v naši moči, da bi zgradili varne, skrbne in močne skupnosti«.

Morje cvetja in spominskih predmetov tudi na mestnem trgu. FOTO: FB/Stand Up For Southport

»Molitev za vse, ki iščejo tolažbe«

Izjavo so podpisali predstavniki Katoliške, Anglikanske in vseh protestantskih Cerkva, ki delujejo na tem območju. Prebivalce celotne grofije in vernike po vsem svetu so povabili k molitvi za vse prizadete ter ob tem ponudili kratko molitev »za vse, ki iščejo tolažbe«:

Usmiljeni Bog,
same besede ne morejo izraziti naše žalosti in nejevere,
naših strtih src in tesnobe
ob tako kruti izgubi predragocenih življenj.
Ponujamo ti krike svojih src
in molimo za družine, katerih žalosti in izgube
ne moremo razumeti.
Pomagaj nam, da se bomo oklepali upanja
tudi ob tej nesmiselni grobosti.
Bodi blizu vsem, katerih življenja so bila tako kruto zaznamovana;
obdaj jih s svojo ljubeznijo;
trdno jih podpiraj v njihovi žalosti
in jim daj moč v njihovi neznosni bolečini.
Ne moremo ubežati svoji jezi in obupu,
odločimo pa se, da bomo tudi sredi te teme iskali upanje.
Naj bomo ob vsej tej grozi še bolj spodbujeni,
da se ne bomo nikoli predali obupu,
temveč da bomo gradili svet,
v katerem bodo vladali mir, upanje in ljubezen.

Amen.

Pridružimo se njihovi molitvi!

Sožalno sporočilo novega britanskega premierja Keira Starmerja. FOTO: FB/Stand Up For Southport

Nalaganje
Nazaj na vrh