Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po letu dni pandemije konca še ni na vidiku

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 03. 2021 / 11:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2021 / 15:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po letu dni pandemije konca še ni na vidiku

Po letu dni pandemije konca še ni na vidiku

»Slovenija je še vedno zelo visoko na svetovni lestvici, torej moramo biti še posebej pozorni.«

V Evropi število okužb ta čas raste v 16 državah. FOTO: Reuters



Pred natanko letom dni, 11. marca 2020, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo, kar je pomenilo, da se je – za razliko od epidemije, ki je omejena na določeno državo ali regijo – razširila po vsem svetu.

Kaj je pandemija?

Epidemija po kriterijih WHO preraste v pandemijo, ko je bolezen za določeno populacijo nova, pri ljudeh povzroča resne zdravstvene težave in se med njimi širi obsežno in z lahkoto. Če se bolezen, sicer prisotna po vsem svetu in za katero umre veliko ljudi, ne širi zelo hitro, še ni pandemija.

Virus se z novimi sevi širi naprej

Leto dni po razglasitvi pandemije konca še ni na vidiku, virus se – zdaj predvsem po zaslugi novih sevov – širi naprej, upanje za postopno vrnitev v normalno življenje pa predstavlja cepljenje proti covidu-19, ki se je začelo ob koncu lanskega leta.

Število okužb raste v 16 evropskih državah

Kot je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida poudaril direktor NIJZ Milan Krek, v 16 evropskih državah trenutno narašča število okužb, najbolj (+ 7,7 %) na Madžarskem. V Sloveniji, ki je na razpredelnici zdrsnila za eno mesto, število okužb še naprej pada.


Virus se – zdaj predvsem po zaslugi novih sevov – širi naprej. FOTO: Reuters


Opozorilo, da smo še vedno globoko v epidemiji

»Slovenija je še vedno zelo visoko na lestvici, kar nas opozarja, da moramo biti še posebej pozorni. Po številu okuženih v posameznem dnevu v posamezni državi smo še vedno visoko rangirani (375 na milijon prebivalcev), kar je opozorilo, da smo še vedno globoko v epidemiji,« je opozoril Krek.

5 aktivno okuženih na 1000 prebivalcev

»V Sloveniji imamo v povprečju 5 aktivno okuženih na 1000 prebivalcev. Trenutna krivulja se še vedno ni obrnila, čeprav imamo v zadnjih dneh nekoliko boljše rezultate. Upamo, da bomo s tem tempom nadaljevali in se bo krivulja obrnila navzdol,« je še dodal Milan Krek.

118,7 milijona okužb in 2,6 milijona smrti

Doslej so po svetu potrdili 118,7 milijona okužb z novim koronavirusom in 2,6 milijona smrti zaradi covida in pridruženih bolezni, trenutno je aktivnih 21,8 milijona primerov. Pri vseh treh parametrih so krepko v vodstvu ZDA s skoraj 30 milijoni potrjenih in 8,6 aktivnih primerov ter 542.191 smrtmi.

Med »žrtvami« pandemije tudi svetovno gospodarstvo

Med »žrtvami« pandemije je tudi svetovno gospodarstvo, ki je utrpelo veliko škodo, menda največjo po depresiji v 30. letih minulega stoletja. Po oceni Mednarodnega denarnega sklada bo svetovno gospodarstvo med letoma 2020 in 2025 izgubilo 22.000 milijard dolarjev.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Kako pandemija spreminja svet

Pandemija in človeško bratstvo

Kako je pandemija prizadela romarska središča

[Beremo z Družino] Kje je Bog v času koronavirusa?

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh