Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po 50 letih … (srečanje sošolcev organistov)

Za vas piše:
Leon Kernel
Objava: 28. 09. 2024 / 20:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2024 / 20:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po 50 letih … (srečanje sošolcev organistov)
Udeleženci srečanja 50 let pozneje ... FOTO: Majda Colja in Minka Čepar

Po 50 letih … (srečanje sošolcev organistov)

Orglarski tečaj pri Teološki fakulteti v Ljubljani je leta 1971 ponovno obudil izobraževanje organistov na Slovenskem. Leta 1974 se nas je vpisalo kar 24 študentov iz vse Slovenije.

Do četrtega letnika nas je prišlo sedem. V soboto, 28. septembra 2024, smo se srečali v Slavini, pri Mariji Vnebovzeti. Nekateri sošolci so že pokojni, vseh vpisanih se niti ne spomnimo, uradne evidence pa nimajo vseh zabeleženih. Povabili smo tudi tiste, ki sledijo naši poti. Z nami so bili tudi organisti dekanije Postojna, ki so hodili na Orglarski tečaj ali v Orglarsko šolo v Ljubljani, pa tudi dva sedanja študenta Orglarske šole v Ljubljani iz Postojnske dekanije.

FOTO: Majda Colja in Minka Čepar

V slavinskem župnišču smo se srečali ob kavi in čaju ter slaščicah. V cerkvi smo prisluhnili zgodovini vasi Slavina, zgodovini krščanstva v pražupniji Slavina, zgodovini cerkvene glasbe v Slavini, o medsebojnem sodelovanju v Postojnski dekaniji in širše v slovenskem prostoru.

Maševala sta Lojze Kobal in Bogdan Berce. FOTO: Majda Colja in Minka Čepar

S Pachelbelovo skladbo nas je pritegnil organist Jurij Kernel, podiplomski študent orgel na Ljubljanski Orglarski šoli v razredu prof. Tilna Bajca.

Vrh srečanja je bila zahvalna sveta maša Materi Božji za vse žive in pokojne organiste. Darovala sta jo naša sošolca Lojze Kobal in Bogdan Berce. Sodelovali smo z uvodi, prošnjami in zahvalami ter ljudskim petjem ob spremljavi Jurija Kernela.

Jurij Kernel, podiplomski študent orgel na Ljubljanski Orglarski šoli v razredu prof. Tilna Bajca. FOTO: Majda Colja in Minka Čepar

Po sveti maši smo si ogledali zanimivosti slavinske cerkve, Langusovo sliko Marije Vnebovzete, Robbovo Sveto Trojico. Ogledali in preizkusili smo Goršičeve mehanske orgle iz leta 1867, ki jih je leta 2010 obnovila Orgelska delavnica iz Maribora. Pred nekaj dnevi jih je spet skrbno uglasil gospod Brane Košir.

FOTO: Majda Colja in Minka Čepar

Druženje smo nadaljevali v slavinskem župnišču z izmenjavo spominov na naš študij na Orglarskem tečaju. Gospod Brane Košir je za nas pripravil delavnico sestavljanja orgel na modelu. Zaključek s skupnim kosilom in izmenjavo mnenj je bil v kmečkem turizmu pri Malnarjevih.

FOTO: Majda Colja in Minka Čepar

Hvala ti, Gospod, za vse, čisto za vse!

Kupi v trgovini

Škrablova orglarska delavnica
Priročniki za glasbo in film
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh