Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plenarno zasedanje CCEE v Belorusiji

Za vas piše:
SŠK
Objava: 29. 09. 2017 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Plenarno zasedanje CCEE v Belorusiji

V Belorusiji poteka Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), škofom je sporočilo poslal tudi papež Frančišek.
Od 27. septembra do 1. oktobra poteka v Minsku v Belorusiji na povabilo nadškofa iz Minska-Mohilev msgr. Tadeusza Kondrusiewicza Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se je zasedanja udeležil njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Plenarno zasedanje CCEE, ki se ga udeležuje 45 predstavnikov krajevnih Cerkva Stare celine, je prvič v zgodovini v Belorusiji. S tem dejanjem želijo zaznamovati 750-letnico prve pisne omembe mesta Minsk in 500. obletnice tiska prve knjige v beloruskem jeziku, Svetega pisma.

V središču razprav zasedanja je prihajajoča škofovska sinoda o poklicanosti mladih s poudarkom na liku mladega človeka: kakšne so njegove želje in hrepenenja, njegovi strahovi, potrebe in odzivi na izzive sodobnega časa. Predsedniki škofovskih konferenc govorijo tudi o vlogi Cerkve pri gradnji skupnega evropskega doma ter o načinu posredovanja Kristusovega evangelija.

Pomen zasedanja CCEE dokazujejo tudi ugledni gostje, ki se bodo srečali s škofi: vodja Patriarhalnega eksarhata Belorusije in metropolit Minska Pavel, podpredsednik beloruske Vlade Vasily Zharko, župan Minska Andrei Shorets ter predstavniki verskih skupnosti, ki delujejo v državi. 28. septembra so se udeleženci plenarnega zasedanja srečali s predsednikom republike Aleksandrom Lukašenkom.

Udeležencem zasedanja je sporočilo poslal tudi papež Frančišek, ki je evropske škofe pozval k tesnejšemu mednarodnemu sodelovanju v pastorali. Sveti oče je izrazil upanje, da bo srečanje dalo »nadaljnjo in pogumno spodbudo nalogi Cerkve v Evropi, še posebej v njenem poslanstvu do mladih«. Škofe je pozval, naj med seboj krepijo »vezi edinosti in občestva«. Treba je namreč pomagati mladim, »da bodo odkrili svojo poklicanost v krščanskem občestvu in družbi v luči vere«.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh