Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plečnikove jaslice na svetovni razstavi EXPO

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 12. 2021 / 19:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2021 / 20:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plečnikove jaslice na svetovni razstavi EXPO
Jaslice zavzemajo prav posebno mesto tudi v Plečnikovi umetnosti. FOTO: Romarski urad Brezje

Plečnikove jaslice na svetovni razstavi EXPO

Manj znano dejstvo je, da je arhitekt Jože Plečnik oblikoval vrsto drobnih predmetov - z enako zavzetostjo kot velike arhitekturne stvaritve.

»Svečniki, šatulje, škatlice, zrcala, okvirji, pepelniki, vaze, držala za pirhe, jaslice in še neštete drobne ljubeznive drobnarije – vsak njegov izdelek, naj bo iz kovine, kamna ali lesa, je variacija ene ali več umetnostnih tem, ki so ga v monumentalnem merilu zaposlovale v stavbarstvu. Vsi ti izdelki do zadnjega odsevajo duhovno iskrivost umetnika, prepričanega v univerzalno poslanstvo svojega poklica,« so zapisali na spletni strani Marija Pomagaj Brezje. 

FOTO: Romarski urad Brezje

Jože Plečnik je narisal vrsto načrtov, ki vsi kažejo arhitektovo genialnost tudi v miniaturah. Med vsemi temi pa zavzemajo posebno mesto simbolične jaslice in stilizirana božična drevesa.

V sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija so bile v slovenskem paviljonu svetovne razstave EXPO2020 v Dubaju predstavljene Plečnikove jaslice, ki sodijo v vrh slovenske umetnosti jaslic ter so avtorsko izvirne in likovno prepričljive upodobitve božičnih dogodkov. 

Predstavniki iz Slovenije. FOTO: Romarski urad Brezje

Obiskovalcem jih je predstavila vodja Muzeja jaslic Brezje dr. Andreja Eržen Firšt, ki je predstavila tudi slovensko božično tradicijo, naše navade in običaje ob božiču. Dogodek sta spremljala še rektor brezjanskega svetišča dr. p. Robert Bahčič ter p. Tadej Inglič, vikar frančiškanskega samostana Brezje. 

FOTO: Romarski urad Brezje

Odziv obiskovalcev je bil neverjeten, saj so v arabskem svetu Plečnikove umetnine naletele na zelo pozitiven sprejem. Jaslice pa bodo v slovenskem paviljonu ostale do praznika Svetih treh kraljev. 


Besedilo v članku je povzeto po spletni strani Marija Pomagaj Brezje

Nalaganje
Nazaj na vrh