Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plečnik potuje v New York!

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 05. 2018 / 11:46
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2018 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plečnik potuje v New York!

Plečnik potuje v New York!

Maketa katedrale svobode, Plečnikove neuresničene ideje za slovenski parlament, potuje na razstavo v Muzej moderne umetnosti v New York.

Na razstavi H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980, ki jo pripravljajo v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku, bo svoje mesto dobil tudi ikoničen predmet iz Plečnikove zbirke: maketa neuresničenega slovenskega parlamenta, Plečnikove katedrale svobode. Poleg ikonične lesene makete, ki je nastala leta 1949, na razstavo iz Plečnikove zbirke MGML potujeta tudi dva izvirna načrta: prerez in tloris II. nadstropja istega neuresničenega projekta iz leta 1947. Maketo in načrta so danes organizatorji razstave prevzeli v Plečnikovi hiši, na razstavi v New Yorku pa bodo na ogled med 15. julijem 2018 in 13. januarjem 2019.


Kot je povedal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je originalna maketa Katedrala svobode »eden najbolj ikoničnih predmetov iz Plečnikove zbirke«, ki jo hranijo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane. Sodelovanje z Muzejem moderne umetnosti iz New Yorka je za MGML izrednega pomena prav zaradi izjemne pomembnosti, ki jo ta muzej predstavlja pri posredovanju vedenja o moderni in sodobni likovni umetnosti v svetovnih razmerah.

Na ta način je sodelovanje ljubljanskega muzeja prav gotovo pomemben prispevek k širjenju pomena Plečnikove dediščine za razvoj modernistične arhitekture v takratni Jugoslaviji, saj je bil Plečnik profesor številnim arhitekturnim ustvarjalcem, med drugim tudi arhitektu Edvardu Ravnikarju, ki je bil eden izmed glavnih nosilcev novih gibanj v takratni državi. Prav Katedrala svobode bo izpostavljena kot začetek pojmovanja in razmisleka o tem, kaj pomeni ustvarjati arhitekturno vizijo novih, včasih tudi brezkompromisnih izhodišč, v sporočilu medijem pojasnjuje Peršin.



Vir: MGML
Foto: MGML / Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh