Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Plebiscitna večina razuma in solidarnosti«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 11. 2020 / 06:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Plebiscitna večina razuma in solidarnosti«

»Plebiscitna večina razuma in solidarnosti«

Predsednik vlade Janez Janša je nagovoril državljanke in državljane (VIDEO).

Janez Janša: Prepričan sem, da večinsko to solidarnost zmoremo. Ne narekujejo je zgolj čustva, temveč tudi zdrav razum. FOTO: UKOM



»Vsaj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci velike previdnosti nas čakajo,« je v včerajšnjem nagovoru državljankam in državljanom poudaril predsednik vlade Janez Janša. Če bomo prihodnje tedne uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli bolj normalno kot krompirjeve počitnice, je dodal premier, za kar pa bo potrebna »plebiscitna večina razuma in solidarnosti«.

Pomladna opozorila

»Že aprila in maja smo nekateri voditelji EU večkrat opozarjali, da nas jeseni čaka novi, hladni val virusa, ki bo težji, če ne bomo imeli na voljo učinkovitega cepiva ali zdravila ali vsaj obvezne elektronske aplikacije za sledenje okužbam. Danes še vedno nimamo ničesar od tega. Zakonsko podlago za obvezno aplikacijo smo si v Sloveniji po težkih mukah zagotovili že julija, a je realizacija zastala v birokratskem močvirju, zlagani skrbi za zasebnost in nesposobnosti za iskanje izvirnih rešitev v izjemnih razmerah,« je nagovor začel Janša.

Ne le izziv za zdravstvo

»Od nas vseh, od vsakega posameznika, od naše zavzetosti, vztrajnosti, trdoživosti, poguma, trme, solidarnosti je odvisno, kako bo šlo naprej. Ta pandemija ni le velikanski izziv za zdravstvo, temveč je preizkušnja za celotno človeštvo. Za nas Slovence še posebej. Včeraj mi je znan slovenski pisatelj poslal pismo, v katerem se sprašuje, ali je narod, ki niti svojih mrtvih iz prejšnjega stoletja ni sposoben pokopati brez prepira, sploh zmožen toliko resnične solidarnosti do najbolj ogroženih živih, da bomo zmogli? Prepričan sem, da večinsko to solidarnost zmoremo. Ne narekujejo je zgolj čustva, temveč tudi zdrav razum. A zgolj večina ni dovolj. Potrebni smo vsi ali vsaj zelo velika večina. Plebiscitarna večina razuma in solidarnosti,« je izpostavil predsednik vlade.



Izkoriščanje krize za rušenje je zavržno dejanje

»Edina obramba pred splošnim razpadom zdravstvenega sistema je drastična omejitev stikov z drugimi. Nekaj, česar generacije pred pandemijo niso še nikoli doživele v takem obsegu. Zato je razumljivo, da ukrepi nikjer v demokratičnem svetu niso sprejeti z aplavzom, o njih povsod potekajo strokovne in politične razprave. Potrebne in zaželene so tudi pri nas. Nihče ni nezmotljiv. Kritiko vlade in naših ukrepov zato jemljem kot del demokratične razprave. Vendar pa laži in dezinformacije, uporaba dvojnih meril in poudarjeno poročanje o akcijah, ki zanikajo potrebo po zaustavljanju epidemije in se norčujejo iz ukrepov, ne prispevajo k demokratični razpravi. Še več: izničujejo napore večine in še posebej vseh na prvi bojni črti. Izkoriščanje globalne zdravstvene krize za rušenje je zloraba stiske, je zavržno, ničvredno dejanje,« poudarja premier.

Cepivo najprej za ogrožene skupine

»Daljše obdobje omejitev pri izobraževanju, kulturi, duhovnih in drugih dejavnostih, ki predstavljajo vezivo naše skupnosti, ne more miniti brez negativnih posledic. Zato je naš skupni nujni strateški cilj, da epidemijo čim prej obvladamo do stopnje, ki ne bo ogrožala normalnega delovanja zdravstva. To lahko naredimo, če bomo dosledni. Če bomo v prihodnjih tedni uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli bolj normalno kot krompirjeve počitnice. Evropska komisija predvideva možnost splošnega cepljenja od aprila do junija prihodnje leto. Kolikor bo ustreznega cepiva na voljo prej, bo na razpolago predvsem za ogrožene skupine,« zatrjuje Janša.

Vse bolj razumemo, kaj je na tehtnici

»Bo težko, a bomo zmogli, ker se nas velika večina zaveda, da z nujnimi ukrepi ščitimo vse, kar imamo kot skupnost. Konkretno delo na prvi bojni črti in velikanska pripravljenost mnogih vskočiti in pomagati dokazujeta, da vse bolj razumemo, kaj je na tehtnici. Da s tem, ko se zavestno omejujemo pri stikih, varujemo ravno to in omogočamo, da bomo medčloveški stiki, srečanja in tudi zabave lahko kmalu spet del našega običajnega vsakdana. Noben zakon ali ukrep ne more premagati virusa, premagata ga lahko razum in medsebojna solidarnost,« je prepričan predsednik vlade.


Janez Janša: Bo težko, a bomo zmogli, ker se nas velika večina zaveda, da z nujnimi ukrepi ščitimo vse, kar imamo kot skupnost. FOTO: Tatjana Splichal


Nihče ne bo ostal brez nujne pomoči

»Slovenija nima najboljšega zdravstvenega sistema, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi, ki delajo v njem. Zato nihče ne bo ostal brez nujne pomoči ali intenzivne nege. Iskrena hvala vsem v belih in modrih haljah. Slovenija ni najbogatejša država v Evropi, a vseeno bomo tako, kot smo skupaj solidarno pomagali najbolj prizadetim v gospodarstvu in storitvah spomladi, pomagali tudi jeseni in pozimi. Hvala vsem, ki tudi v teh težkih razmerah poganjate gospodarstvo in nujne storitve, proizvajate in dobavljate hrano in vse ostalo, kar je potrebno za življenje,« je hvaležen premier.

Skupno podprimo vse na prvi bojni črti

»Zima bo dolga in zahtevna. Za naravo je to čas počitka. Nas pa čaka trdo delo, veliko odrekanj in izjemna odgovornost vsakega med nami do sebe in vseh ostalih. Podprimo z vsemi močmi naše zdravstvene delavce, epidemiologe, pripadnike civilne zaščite, zaposlene v domovih za starejše, policiste, vojake, inšpektorje, trgovke, zaposlene na kritičnih mestih in vse druge na prvi bojni črti. Če bodo zmogli oni, bomo zmogli vsi. In ko bomo čez leto dni gledali nazaj na današnji čas, bomo ponosni na Slovenijo,« je nagovor zaključil Janez Janša.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Razlog za upanje v pandemiji

Vlada ukrepe podaljšala za teden dni

Od torka gibanje omejeno na občine

Zore: Naredimo to osebno žrtev in se držimo ukrepov (VIDEO)

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh