Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Placido Cortese: dvojezična knjiga o ubitem patru

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 08. 2024 / 14:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2024 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Placido Cortese: dvojezična knjiga o ubitem patru
Placido Cortese in sestra Nina.

Placido Cortese: dvojezična knjiga o ubitem patru

Založbi Mladika je v sodelovanju s Skladom Libero in Zora Polojaz izdala dvojezično knjigo Ruah, Vetje Duha – Ruah, Il soffio dello Spirito.

Osrednji del knjige tržaške ustvarjalke Elene Blancato Ruah je literarna pripoved o mučeniški smrti minoritskega duhovnika Placida Corteseja (Cres, 1907–Trst, 1944) v »bunkerju« gestapa na Trgu Oberdan v Trstu. Za naslov dramatične pripovedi, ki nam razkriva, da je pater Placido Cortese žrtvoval svoje življenje kot mučenec zaradi ljubezni in molčečnosti, da bi pred nacisti zavaroval svoje sodelavce ter znance, je izbrala judovsko besedo Ruah, ki pomeni veter, dih, a tudi Svetega Duha.

Knjiga ob 80. obletnici smrti p. Corteseja

Italijanski izvirnik, ki je izšel leta 2014, je zdaj na voljo skupaj s slovenskim prevodom prof. Marije Cende ob 80. obletnici smrti p. Corteseja. Kot je bilo v zadnjih letih večkrat poudarjeno, je bil za p. Corteseja v Trstu in Vatikanu izpeljan beatifikacijski postopek, ki pa se bo končal, če bo dokazan čudež, dosežen na njegovo priprošnjo. Oktobra so v Trstu in na Cresu napovedane spominske svečanosti na pobudo minoritov severne in srednje Italije v sodelovanju s slovensko ter hrvaško minoritsko provinco. Med drugim bo v Rižarni, kjer so nacisti verjetno sežgali Cortesejevo truplo, somaševanje vodil tržaški škof msgr. Trevisi.

Knjigo Ruah je na srečanju treh Slovenij na Svetih Višarjah 4. avgusta 2024 predstavil Ivo Jevnikar. FOTO: Erika Jazbar

Ivo Jevnikar napisal zgodovinski okvir opisanih dogodkov in ljudi

 Leposlovni del v knjigi dopolnjujeta predgovor, ki ga je prispevala predsednica Sklada Libero in Zora Polojaz, zdravnica in pedopsihiatrinja dr. Vlasta Polojaz. Podroben zgodovinski okvir opisanih dogodkov in ljudi je skupno z bibliografijo del v več jezikih o mučeniškem patru pripravil Ivo Jevnikar. Pri knjigi je kot prevajalka sodelovala še prof. Laura Castegnaro. Knjigo, ki prinaša tudi več dokumentarnih fotografij, je oblikoval grafik Matej Susič.

Kupi v trgovini

DVD Pogum molka
CD in DVD
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh