Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pisma Ratzingerjevih otrok Jezuščku na ogled v papeževi rojstni hiši

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 12. 2012 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pisma Ratzingerjevih otrok Jezuščku na ogled v papeževi rojstni hiši

Mali Joseph si je leta 1934 zaželel 'misal, zelen mašni plašč in Srce Jezusovo'.

V papeževi rojstni hiši v Marktlu ob reki Inn si je trenutno moč ogledati pisma Detetu Jezusu bratov in sestre Marie, Georga in Josepha Ratzingerja. Razstava z naslovom 'Luč, ki nas razsvetljuje', bo na ogled do 6. januarja prihodnje leto, obiskovalcu pa ponuja vpogled v predbožično življenje katoliške družine na Bavarskem v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Kot poroča tamkajšnji krajevni časnik, so omenjena pisma Jezuščku iz leta 1934. Takrat je družina Ratzingerjevih živela v kraju Aschau ob reki Inn. Zapise so odkrili med prenavljanjem hiše papeža Benedikta XVI. v Pentlingu.

Za razstavo v Marktlu so na inštitutu papeža Benedikta XVI. v Regensburgu izdelali faksimile izvirnih pisem. Na listu papirja v velikosti A4 so vsi trije Ratzingerjevi otroci po vrsti zapisali svoje želje. Sedemletni Joseph je v lični staronemški pisavi zapisal: »Ljubi Jezušček! Kmalu se boš spustil na Zemljo. Otrokom želiš pripraviti veselje. Tudi meni želiš pripraviti veselje. Želim si misal, zelen mašni plašč in Srce Jezusovo. Obljubim, da bom vedno priden. Lepo Te pozdravlja Joseph Ratzinger.« Drugošolec je ob besedilu narisal smrekovo vejico s svečko in okrasno kroglo.

Kot je pojasnil Ludwig Raischl, teološki vodja papeževe rojstne hiše, je pismo vsa leta hranila papeževa sestra Maria Ratzinger. Papir je bil v tistih časih dragocen in zelo drag, zato so brata in sestra svoje želje zapisali na isti list. Trinajstletna Maria si je zaželela 'knjigo za izdelovanje božičnih okraskov z veliko slikami'. Brat Georg, takrat desetleten, je Jezuščka prosil za partituro neke cerkvene skladbe in bel mašni plašč. Željo obeh dečkov po mašnih plaščih teolog Raischl pojasnjuje z razlago, da je bila v tistih časih običajna igra 'darovanje svete maše'.

Na fotografiji: družina Ratzinger (foto: splet)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh