Piščanec s kostanjevim nadevom
Piščanec s kostanjevim nadevom
Piščanca znotraj in zunaj natri s soljo. Jabolka operi in očisti ter jih nareži na velike krhlje. Kostanj skuhaj do mehkega, olupi in odstrani tudi notranjo opno. Zmešaj s krhlji. Pripravljen nadev nadevaj v piščanca. Nato zašpili ali zašij, da ne bo uhajal.
Za podlago nareži na kolobarje očiščeno čebulo in jo potresi po pekaču ter nanjo položi nadevanega piščanca. Prelij ga z vročo mastjo in peci približno uro in pol pri 180 oC. Med peko piščanca pogosto polivaj, da bo zlato rumeno zapečen. Ko porjavi, ga polij z vinom, da se sol oplakne na dno pekača. To bo dobra osnova za polivanje piščanca. Med peko po potrebi po malem prilivaj vodo.
Pečenemu piščancu odstrani nadev in ga nareži na primerne kose, nadev pa ponudi kot prilogo. V omačnici postrezi polivko, ki je nastala med pečenjem.