Piščančja obara in slastni mafini
Piščančja obara in slastni mafini
PIŠČANČJA OBARA (AJMOHT)
- 6 kosov polovičk piščančjih hrbtov
- rumen in rdeč korenček, kos zelene, šopek špargljev, peteršiljeva korenina (ali druga sezonska zelenjava)
- manjša čebula ali por
- 2 stroka česna
- list lovorja, pol žličke majarona, sol, poper po okusu
- 1–2 žlici kisa
- In še sestavine za žličnike: 140 g moke, pol žličke soli, 2 žlici olja, 2 jajci
-
Zelenjavo narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, nato popražimo skupaj z vso zelenjavo.
-
Dodamo piščančje hrbte (in meso), solimo, popramo ter dodamo lovorov list. Prilijemo vodo in zavremo. Ajmoht naj nato mirno vre 20 minut.
-
Moko, jajce, sol in malo olja gladko zmešamo ter pustimo 10 minut, da se zgosti. Žličko zmočimo, zajamemo testo in ga vstavimo v juho, da spolzi z žličke. Žličnike kuhamo 10 minut, nazadnje ajmoht začinimo s strtim česnom, majaronom in okisamo.
LIMONOVI MAFINI Z JAGODIČJEM
- 220 g moke
- 100 g sladkorja
- ščep soli
- 2 žlički pecilnega praška
- 90 g olja
- 120 g pinjenca ali mleka
- 2 jajci
- žlička ekstrakta vanilje
- lupinica cele eko limone
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin, borovnic ali drugega jagodičja
- za posip: 45 g sladkorja, 30 g moke, 30 g masla, 2 žlici grobo mletih/narezanih mandljev
-
Modelčke obložimo s papirčki, pečico segrejemo na 190 stopinj.
-
Jajca, sladkor in vaniljo spenimo z mešalcem.
-
Mešalec izklopimo in z metlico vmešamo olje ter mleko.
-
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek in sol, to pa vmešamo med jajca. Dodamo še sadje.
-
Z žlicama ali z žlico za sladoled naložimo testo v modelčke.
-
Za posip zmešamo moko, maslo in sladkor, nastale drobtine pa potresemo povrh testa tik pred peko. Model postavimo v segreto pečico in pečemo 25–30 minut.
Maščoba na gladini obare je nekaj običajnega. Ko je obara že malo ohlajena, se že po 10 minutah maščoba nabere v gosto plast, ki jo večino lahko poberemo kar z zajemalko. Ko pa je dobro ohlajena, se strdi v trdno plast, ki jo zlahka odstranimo in tako dobimo precej dietno in okusno enolončnico.
Članek je bil objavljen v septembrski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!