Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Piščančja obara in slastni mafini

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 22. 08. 2024 / 16:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2024 / 16:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Piščančja obara in slastni mafini
FOTO: Krištof Koman

Piščančja obara in slastni mafini

Po enolončnici se prileže nekaj sladkega, to drži kot pribito. Tokrat so na jedilniku najbolj nežni mafini, kar sem jih kdaj koli jedla. Do bodo še bolj slastni, jih odišavimo z limono, da bodo sočni, pa vmešamo zamrznjene ali sveže maline. Mafini so odlični tudi z borovnicami, ribezom, jagodami … Bog požegnaj!

PIŠČANČJA OBARA (AJMOHT)

- 6 kosov polovičk piščančjih hrbtov  
- rumen in rdeč korenček, kos zelene, šopek špargljev, peteršiljeva korenina (ali druga sezonska zelenjava)
- manjša čebula ali por
- 2 stroka česna
- list lovorja, pol žličke majarona, sol, poper po okusu
- 1–2 žlici kisa
- In še sestavine za žličnike: 140 g moke, pol žličke soli, 2 žlici olja, 2 jajci


  1. Zelenjavo narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, nato popražimo skupaj z vso zelenjavo.

Zelenjavo pa narežemo! FOTO: Krištof Koman

  1. Dodamo piščančje hrbte (in meso), solimo, popramo ter dodamo lovorov list. Prilijemo vodo in zavremo. Ajmoht naj nato mirno vre 20 minut.

  2. Moko, jajce, sol in malo olja gladko zmešamo ter pustimo 10 minut, da se zgosti. Žličko zmočimo, zajamemo testo in ga vstavimo v juho, da spolzi z žličke. Žličnike kuhamo 10 minut, nazadnje ajmoht začinimo s strtim česnom, majaronom in okisamo.


Tako mora izgledati zmes za žličnike! FOTO: Krištof Koman


LIMONOVI MAFINI Z JAGODIČJEM
- 220 g moke
- 100 g sladkorja
- ščep soli
- 2 žlički pecilnega praška
- 90 g olja
- 120 g pinjenca ali mleka
- 2 jajci
- žlička ekstrakta vanilje
- lupinica cele eko limone
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin, borovnic ali drugega jagodičja
- za posip: 45 g sladkorja, 30 g moke, 30 g masla, 2 žlici grobo mletih/narezanih mandljev

  1. Modelčke obložimo s papirčki, pečico segrejemo na 190 stopinj. 

  2. Jajca, sladkor in vaniljo spenimo z mešalcem. 

  3. Mešalec izklopimo in z metlico vmešamo olje ter mleko. 

  4. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek in sol, to pa vmešamo med jajca. Dodamo še sadje. 

  5. Z žlicama ali z žlico za sladoled naložimo testo v modelčke. 

  6. Za posip zmešamo moko, maslo in sladkor, nastale drobtine pa potresemo povrh testa tik pred peko. Model postavimo v segreto pečico in pečemo 25–30 minut. 


Maščoba na gladini obare je nekaj običajnega. Ko je obara že malo ohlajena, se že po 10 minutah maščoba nabere v gosto plast, ki jo večino lahko poberemo kar z zajemalko. Ko pa je dobro ohlajena, se strdi v trdno plast, ki jo zlahka odstranimo in tako dobimo precej dietno in okusno enolončnico.

Članek je bil objavljen v septembrski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
6,20€
Nalaganje
Nazaj na vrh