Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pisani kamen s Kodrastega vrha na Jelovici

Objava: 15. 02. 2006 / 09:25
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pisani kamen s Kodrastega vrha na Jelovici

Knjiga Pisani kamen s Kodrastega vrha na Jelovici želi biti visoka pesem imenitnemu in barvitemu slovenskemu okrasnemu naravnemu kamnu.



Prof. dr. Anton Ramovš je v monografiji Pisani kamen s Kodrastega vrha na Jelovici na zanimiv način predstavil umetnine kamnoseških mojstrov Vurnikov iz Radovljice, ki krasijo številne cerkve na Gorenjskem in Štajerskem.

Izklesane so iz kamna kodraščana, z Jelovice. Gre za apnenec, polepšan s škrlatno rdečino in belim kalcitnim okrasjem. Kodraščan je pravi lepotec med slovenskimi okrasnimi naravnimi kamni. Po avtorjevem mnenju se lahko primerja s hotaveljskim kamnom. Sredi 19. stoletja ga je odkril radovljiški kamnosek Janez Vurnik in z nijm okrasil številne cerkve. Iz pisanega rdeče-belega kamna je narejena različna oltarna oprema, obhajilne mize, oltarni stebri in stebriči in podobno okrasje.

Ker ni veliko pisnih virov o dejavnosti Vurnikove kamnoseške rodbine, se je avtor odpravil po sledeh kamna kodraščana. Tako je nastala knjiga, ki pregledno v sliki in besedi predstavlja okrasje cerkve z Vurnikovimi mojstrovinami.

Z njo je dr. Anton Ramovš opravil pomembno kulturno delo: iz pozabe je v našo pozornost pritegnil tako mojstrovine kamnoseških mojstrov Vurnikov kot najlepši gorenjski naravni okrasni kamen kodraščan. Na oboje smo lahko ponosni, avtorju pa hvaležni.

Več o knjigi

Cena: 3.200 tolarjev


Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh