Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaživel otroški laboratorij, ki odpira vrata poklicem prihodnosti

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 31. 05. 2024 / 09:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaživel otroški laboratorij, ki odpira vrata poklicem prihodnosti
Mladi pionirji naravoslovja in znanosti so dobili novi dom v Centru za kulturo mladih. FOTO: Pionirski dom

Zaživel otroški laboratorij, ki odpira vrata poklicem prihodnosti

V Pionirskem domu so v sodelovanju s farmacevtskim podjetjem Lek odprli prvi pravi otroški laboratorij nove generacije. Ta bo otrokom omogočal izkušnjo, ki je bila doslej dostopna zgolj odraslim. Laboratorij predstavlja varno in spodbudno okolje za raziskovanje.

Njegov osnovni namen pa je eksperimentiranje. Ko namreč otroci svoje zamisli preizkusijo, lažje razumejo pojme, ki so se jim prej zdeli težko doumljivi. Ob odprtju so obiskovalcem in mladim raziskovalcem spodbudne besede namenili predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar.

Otroke je pozdravil tudi igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, ki ga v življenju zanima ogromno stvari. FOTO: Pionirski dom 

Inovativni laboratorij odpira vrata poklicem prihodnosti 

V laboratoriju otrokom na inovativen način približajo znanost, biokemijo, fiziko, tehnologijo, inženiring in matematiko. Gre za ključna področja, ki narekujejo poklice prihodnosti. Mladim raziskovalcem so na voljo profesionalna laboratorijska oprema, mikroskopi, spojine, reagenti, interaktivni 3D-periodni sistem in knjižnica strokovne otroške literature. Program bogatih eksperimentov, zasnovan v obliki skupinskih delavnic, je prilagojen otrokom od četrtega do dvanajstega leta, s poudarkom na njihovih razvojnih stopnjah. Na ta način omogočajo otrokom, da skozi praktično delo in raziskovanje razvijajo ljubezen do znanosti in tehnologije.

Mladim raziskovalcem je na voljo profesionalna laboratorijska oprema. FOTO: Pionirski dom 

»Ideje morajo vedno izhajati iz njihovih želja« 

Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma, je ob odprtju izpostavila, da je pri ideji za laboratorij prisluhnila tečajnikom ter strokovnim in srčnim pedagogom. »Ideje morajo vedno izhajati iz njihovih želja, saj vedo, kaj potrebujejo za ustvarjalnost. Tudi laboratorij je bil že dolgo njihovo tiho hrepenenje. A za tako velik projekt smo potrebovali strokovnega partnerja.«

Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma. FOTO: Pionirski dom 

Direktorica Pionirskega doma dodaja, da opaža upad zanimanja za naravoslovne vede: »Pa ne zaradi naravoslovja samega, ki je fascinantno kot veda, ampak morda zaradi šolskega programa, premalo promocije s strani stroke in na splošno trendov, ki so postali površinski.«

V Leku verjamejo, da znanost ni zaprta v laboratorijih in namenjena le ozkemu krogu ljudi, ampak mora biti dostopna vsem.

Lek podpira mlade talente v znanosti

V Leku so zavezani podpori znanstvenega raziskovanja in izobraževanja, saj verjamejo, da je zanimanje za znanost treba spodbujati že od mladih nog. Predsednik uprave Leka Robert Ljoljo je odprtju poudaril, da moramo iskrice zanimanja za znanost pri najmlajših zanetiti čim prej. »S tem gradimo temelje za prihodnost, polno radovednosti, inovacij in prebojnih znanstvenih dosežkov.« Lekovi sodelavci so otroke vodili skozi različne znanstvene poskuse in jim približali čarobni svet znanosti na razumljiv in zanimiv način. 

Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka. FOTO: Pionirski dom 

S svojim delovanjem želijo prispevati k oblikovanju družbe, ki v ospredje postavlja znanje, inovacije in znanstveno radovednost. Vse to z jasnim ciljem premikanja mej za bolnike.

Nalaganje
Nazaj na vrh