Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pijevo življenje: film o pogumu in upanju

Za vas piše:
D. O.
Objava: 14. 12. 2012 / 13:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pijevo življenje: film o pogumu in upanju

V slovenske kinematografe prihaja film, ki govori o fantu, ki na morju doživi brodolom in se poda na epsko popotovanje skupaj s še enim preživelim – velikim bengalskim tigrom. Film bo na ogled od 20. decembra.

V slovenske kinematografe prihaja film, ki govori o fantu, ki na morju doživi brodolom in se poda na epsko popotovanje skupaj s še enim preživelim – velikim bengalskim tigrom. Film bo na ogled od 20. decembra.

Režiserja Ang Lee je za film navdahnila istoimenska knjiga avtorja Yanna Martela, ki je sicer prava uspešnica, saj se je prodala v več kot sedemilijonski nakladi, se prebila na lestvice najbolje prodajanih knjig in prejela prestižno Brookerjevo nagrado. Da je bila ekranizacija zahtevna, pove že dejstvo, da je veljala za praktično neuresničljivo. Dogaja se na treh celinah, dveh oceanih, skozi več let in prikazuje obširno vesolje domišljije. Leeju je uspelo s pomočjo posnetkov v tehniki 3D.

Pri prenašanju zgodbe na velika platna presega meje najbolj sodobnih filmskih tehnologij in tako je s Pijevim življenjem poskrbel za trenutek, ko znanost in umetnost znova preskočita v prihodnost – podobno kot sta to storili z vizualnimi učinki Titanika, 3D revolucijo Avatarja in računalniško grafiko uspešnice Rise of the Planet of the Apes.

Film so v glavnem snemali v Indiji in na Tajvanu, kar je na celotni filmski ekipi pustilo neizbrisen pečat. »V Indiji je mogoče mnogo kaj,« pravi Martel. »Je prostor neskončnih zgodb. Čarobnih zgodb, resničnih zgodb. Indija je zlata žila zgodb.«

O vsebini

Naravnost revolucionaren film o mladeniču, ki preživi katastrofo na morju in se poda na epsko popotovanje, polno pustolovščin in odkritij, so zapisali pri Koloseju.

Pijevo življenje se začne in konča v Montrealu, kjer pisatelj, ki išče navdih, naleti na neverjetno zgodbo o Piscinu Militorju Patelu. Piscine, ki ga vsi kličejo Pi, v sedemdesetih odrašča v Pondicherryju v Indiji; njegovo življenje je bogato in polno. Njegov oče je lastnik živalskega vrta in Pi svoje dneve preživlja med tigri, zebrami, povodnimi konji in drugimi eksotičnimi živalmi. Razvije lastne teorije o veri, verovanju in človeški ter živalski naravi.

Pri sedemnajstih letih se Pijeva oče in mama odločita, da se mora družina v iskanju boljšega življenja izseliti iz domovine. Po odločitvi, da se preselijo v Kanado, zaprejo živalski vrt, pripravijo prtljago (med katero je tudi nekaj živali iz živalskega vrta) in se vkrcajo na japonsko tovorno ladjo, kjer spoznajo sadističnega francoskega kuharja (Gérard Depardieu). Ponoči se na odprtem morju narava prelevi v pošast in poskrbi za kataklizmo. Ladja potone, Pi pa čudežno preživi. Sredi Tihega oceana se znajde na čolnu z najbolj nepričakovanim sopotnikom – Richardom Parkerjem.

Podata se na družno pustolovščino – in strašni tiger, zgodbe o čigar naravi je Piju v glavo vcepil oče, je Pijev smrtni sovražnik. A ko se navadita na skupni obstoj, Richard Parker postane Pijev najboljši up, da najde pot domov. Njuno vez utrdi še ena skupna izkušnja: oba ne vesta kaj prida o resničnem svetu, in oba je vzgojil isti gospodar – Pijev oče.

Film bo na sporedu od četrtka, 20. decembra, v Koloseju v Ljubljani.


Foto: Kolosej

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh